U trendu

USK za dve godine naustilo 30.000 građana

SARAJEVO – MUP Unsko-sanskog kantona saopštio je danas da je većini građana tog kantona istekao rok važenja licne karte, što je obavezan dokument za punoletne osobe, ali i još jedan od pokazatelja koliko je gradana napustilo Krajinu, odnosno BiH.

Zahtev za izdavanje nove licne karte podnosi se 15 dana pre isteka roka. Iz MUP upozoravaju da punoletne osobe koje nemaju licnu kartu mogu biti kažnjene novcanom kaznom od 30 do 300 KM.

„Državljani BiH, koji stalno ili duže od tri meseca borave u inostranstvu, a ne žele da produže važnost licne karte u BiH, dužni su da ođae svoje prebivalište i prijave mesto boravka u inostranstvu“, navodi se u policijskom saopstenju.

Ovo je još jedan pokazatelj da je veliki broj gradana USK napustio BiH zbog borbe za obezbeđivanjem egzistencije.

Zbog velikog broja odlazaka Krajišnika, pre svega onih mladih, Unsko-sanski kanton nazivaju napuštenim ostrvom.

Prema zvanicnim podacima MUP-a USK, u protekle dve godine 30.000 gradana je zatražilo izdavanje potvrde o nekažnjavanju u svrhu zapošljavanja u inostranstvu. Pretpostavlja se da ih je toliko i otišlo, a prema recima nekih sociologa iz Krajine, strahuje se da je taj broji veci.

Gotovo da nema mesta u ovom kantonu u kojem veliki broj kuća nije prazan ili je na prodaju.

USK je u prošloj godini imao polovinu broja zaposlenih iz 1990. godine, od cega je najveci broj njih zaposleno u budžetskim institucijama i preduzecima.

Iz oblasti zdravstva vec odavno apeluju da nemaju kadra i da se mladi školuju u ovoj oblasti samo kako bi otišli.

Udar se oseti i u oblasti obrazovanja jer je sve manje dece u školskim klupama, zbog cega je razmatrano i zatvaranje 39 škola.

Nažalost, vlasti u celoj BiH i dalje sporo reaguju, a ekonomski strucnjaci i demografi upozoravaju da ce se pogubne posledice osetiti vec za deceniju.

Prema podacima popisa stanovništva iz 2013. godine u ovom kantonu je živelo 273.261 stanovnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.