U trendu

Uskoro pozorišni komad ruske pank grupe Pusi rajot

Nadežda Tolokonjikova, pevačica ruske pank grupe „Pusi rajot“ (Pussy Riot), koja kritikuje ruske vlasti, izjavila je danas da će tokom godine u Londonu režirati pozorišni komad o njenom hapšenju i boravku u Sibiru sa porukom da se to može dogoditi svakome.

Pevačica želi da na interaktivnoj pozornici, oživi trenutke njenog i boravka druge članice benda Marije Aljohine u Sibiru od marta 2012. do decembra 2013. godine.

„Važno nam je da ljudima prenesemo ono što se nama dogodilo jer to može i drugima da se desi. Hoćemo da ljudi osete šta je to biti zatvorenik“, rekla je u intervjuu za Frans press Nadežda Tolokonjikova.

Pevačica, koja je žestoki kritičar politike ruskog predsednika Vladimira Putina, rekla je da je došla na ideju da napravi predstavu zbog „autoritarnih tendencija i desničarske mizoginije“ u svetu, koja uključuje, kako je navela, i politiku američkog predsednika Donalda Trampa.

Nadžeda Tolokonjikova i Marija Aljohina uhapšene 2012. posle izvodjenja pesme „Te Deum“ u glavnoj moskovskoj crkvi nakon čega su provele skoro dve godine u zatvoru.

Tolokonjikova je u tom periodu tokom devet dana štrajkovala gladju.

Obe od oslobadjanja redovno kritikuju manjak sloboda u Rusiji i oštar odnos vlasti prema opoziciji.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.