Uskoro suđenje bolničaru iz Aušvica

Foto: vgs/Pixabay.com

Suđenje nekadašnjem bolničaru i čuvaru nacističkog logora Aušvic-Birkenau Hubertu Cafkeu, optuženom za saučesništvo u ubistvu 3.681 osobe, počinje 29. februara, saopštile su danas nemačke vlasti.

Cafke je bio u Aušvicu od 15. avgusta 1944. do 14. septembra 1945. godine kada je u logor stiglo 14 vozova sa zatvorenicima, među kojima je bila i Ana Frank, devojčica koja je postala poznata pošto je njen dnevnik o životu u nacističkoj okupaciji, objavljen posle njene smrti.

Uoči suđenja, tužilaštvo navodi da je Cafke bio “svestan svrhe postojanja kampa Birkenau, kao logora smrti”, kao i njegove strukture.

Suđenje u Nojbrandenburgu uslediće nakon što je žalbeno veće preinačilo prethodnu odluku da optuženi Cafke nije u stanju da prati proces.

Ipak, sud je priznao da on ima “kognitivne nedostatke i slabe fizičke kapacitete” i naložio je česte pauze, kao i lekarsku negu tokom saslušanja.

Nemački mediji navode da Cafke pati od demencije.

Nemačka, sedam decenija od Nirnbernškog procesa, vodi trku sa vremenom kako bi okončala krivično gonjenje i poslednjih živih zločinaca Trećeg rajha.

(Tanjug)

Jedan komentar

Ostavite komentar