najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Uspeh pregovora u Ženevi samo u slučaju pobede sirijske vojske

Mirovni pregovori o Siriji zakazani za 25. februara u Ženevi neće uspeti bez pobede sirijske vojske na terenu, izjavili su danas ruski eksperti na debati pod nazivom “Neuspešan početak mirovnih pregovora o Siriji i moguće posledice”.

“Pobeda na terenu, za koju mislim da će se dogoditi u sledećih nekoliko meseci, neophodna je za postizanje dogovora u Ženevi”, rekao je ekspert za medjunarodne odnose Vladimir Jevsej.

Eksperti se slažu da su mirovni pregovori o Siriji, bez daljeg napredovanja sirijske vojske, osudjeni na propast zbog lošeg pristupa pregovarača, navodi agencija Tas.

Ekspert za orijentalne studije Amur Gadzijev izjavio je da su sve strane na razgovorima u Ženevi želele da okončaju konflikt u Siriji što pre, ali da su pristupile pregovorima na pogrešan način.

“Svaka strana uključena u konflikt želi da rezultat razgovora u Ženevi ide u njenu korist”, izjavio je on.

Gazijev navodi da je veoma bitno za početak pregovora da sirijska voska preseče glavne rute preko kojih se militanti u okolini severne provincije Alepo snabdevaju oružjem i ostalim stvarima.

“Predstavnici sirijske opozicije, u saradnji sa svojim medjunarodnim sponzorima, odlučili su da nije pravo vreme za pregovore, ali to je samo moje mišljenje”, izjavio je ruski ekspert.

Nastavak mirovnih pregovora o Siriji odložen je za 25. februar.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike