U trendu

Usred Zagreba poruka i simbolli koja veličaju nacizam

ZAGREB – Ogroman grafit koji slavi Hitlera i naciste ispisan je usred Zagreba i niko od nadležnih ni pomenute klinike nije preduzeo ništa da ga ukloni, pa je intervenisala Evropska civilna inicijativa iz Zagreba, preneo je portal Index.hr.

„Ein Volk ein Reić ein Fuhrer“ („Jedan narod, jedno carstvo, jedan vođa“) ispisano je u centru gradu, na zidu Klinike za traumatologiju u Ulici kralja Držislava“, prenosi portal i dodaje da je reeč o paroli nacista koja slavi Hitlera i Treći Reić, a uz ovaj natpis na zidu su ispisani kukasti krst i ustaški simbol.

Grafit, navodi se, na veoma prometnoj raskrsnici stoji već neko vreme, a gradske službe, kao ni Klinika za traumatologiju ili iko drugi, zasad, nisu pokazale nikakav interes da ga uklone.

Zato je, navodi se, Evropska civilna inicijativa iz Zagreba poslala prijavu Gradu Zagrebu o ovom grafitu i traže hitan odgovor.

„Imajući u vidu izvorišne osnove Ustava Republike Hrvatske, te da narodi Republike Hrvatske ne baštine nacizam i ustaštvo, ne očekujemo ništa manje nego da ovaj sramotni prikaz veličanja totalitarnih režima holokausta bude odmah uklonjen“, stoji u dopisu Inicijative.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.