Ustanovljeni propusti u radu bezbednosnih vlasti

BEČ – Izveštaj istražnog tima za analizu rada nadležnih vlasti u vezi terorističkog napada od 2. novembra u Beču ukazuje na propuste pre svega u radu Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT).

Posebno je kritikovan program za procenu rizika koje polaze od lica, ali i u obradi podataka i toku informacija između pojedinih vlasti.

S tim u vezi predlažu se dalekosežne reforme.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer i vicekancelar Verner Kogler najavili su hitnu reformu BVT.

Istražna komisija ukazuje da se raspodela nadležnosti između BVT i pokrajinskih organizacija mora jasnije odrediti.

„Često najavljivano restruktuiranje BVT trebalo bi sada, bez daljeg odlaganja, biti sprovedeno“, naglašava se u zaključku izveštaja.

Takođe i u pravosuđu istražna komisija uočava potencijal za poboljšanje posebno u vezi programa deradikalizacije nevladine organizacije DERAD.

Smatra se da procena DERAD o radikalizaciji zatvorenika često nije u saglasnosti sa osobljem kaznenih ustanova.

Istražna komisija smatra da se pristup DERAD u proceni oslanja previše na verska pitanja.

Istražna komisija uspostavljena je nakon terorističkog napada od 2.novembra, u kojem je ubijeno četiri osobe i povređeno više od 20.

Tokom istrage ustanovljeni su brojni propusti bezbednosnih vlasti, kao što je dugo ignorisanje upozorenja stranih službi u vezi teroriste Kujtima Fejzulaja.

Naime Fejzulaj je, više meseci pre napada, pokušao u Slovačkoj da kupi municiju, o čemu je slovačka služba informisala BVT, ali su austrijski obaveštajci birokratski predugo analizirali dobijene podatke.

Takođe, je Fejzulaj pušten iz pritvora na osnovu procene da je deradikalizovan, i uz to BVT nije reagovao na njegove kontakte sa radikalizovanim islamistima iz više zemalja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.