U trendu

Ustavni sud BiH najavio sednicu o hidrocentralama na Drini

SARAJEVO 29. novembra (Tanjug) – Ustavni sud u BiH je za čtvrtak i petak najavio sednicu na čijem dnevnom redu će biti rešavanje spora između institucija BiH i Republike Srpske o gradnji hidrocentrala na reci Drini, piše sarajevski portal Klix.

Spor je nastao u vezi sa dodelom koncesija, a julu ove godine Ustavni sud BiH je potvrdio da Republika Srpska nema apsolutnu nadležnost, kako je to, kako se navodi, predstavljano.

Ustavni sud je je tada naložio Komisiji za koncesije Bosne i Hercegovine da u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije, najkasnije u roku od tri meseca od dana dostavljanja ove odluke, reši sporna pitanja između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Reč je o hidrocentralama koje namera da izgrade Republika Srpska i Srbija na reci Drini, a apelacija je pokrenuta zbog toga što je Srpska donela Odluku o utvrđivanju uslova za dodelu koncesija putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korišćenje hidroelektrana (HE) „Buk Bijela“, „Foča“ i „Paunca“ .

Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine nikada se nije sastala i tako je istekao rok od 90 dana pa je predmet vraćen Ustavnom sudu BiH koji će konačnu odluku doneti ove sedmice.

Klix piše da mnogi smatraju da je aktuelna kriza u BiH jednim delom, kako navode, nastala i zbog blokade namera Srbije i Republike Srpske da sprovedu nameru izgradnje tri hidrocentrale na reci Drini bez saglanosti države BiH.

Jasno je, kažu, da je reč o velikom energetskom potencijalu koji nosi ogromne finansijske benefite.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar