U trendu

Ustavni sud Konga proglasio Feliksa Čisekedija za predsednika, odbacio žalbe

Ustavni sud Konga zvanično je jutros proglasio Feliksa Čisekedija za predsednika države potvrdjujući sporne rezultate državne izborne komisije, pošto je prethodno odbacio žalbu opozicionara Martina Fajulua na rezultate izbora.

Pedesetpetogodišnji Čisekedi naslediće Džozefa Kabilu, 47, koji je na vlasti od ubistva oca, Lorana Kabile u januaru 2001.

Ustavni sud je odobrio osporavane privremene rezultate koje je 10. januara objavila državna Izborna komisija (Ceni) prema kojima je pobednik Čisekedi s 38,5 odsto glasova, tesno ispred Martina Fajulua sa 34,8 odsto glasova i kandidata vlasti Emanuela Ramazanija Šadarija sa 23 odsto glasova.

Fajulu je rekao da su Čisekedi i odlazeći predsednik Džozef Kabila napravili dogovor da od njega ukradu pobedu od preko 60 procenata glasova, što obojica odbacuju.

Posmatrači izbora održanih u decembru, koji su trebali da budu prva demokratska promena vlasti u zemlji, ukazali su na velike nedostatke.

Najviša pravna instanca u zemlji odbacila je žalbu Fajulua na rezultate izbora održanih 30. decembra, kao neosnovanu. U svojoj odluci Ustavni sud je ocenio da Fajulu nije dao dokaze da  rezultati izborne komisije nisu u skladu s realnošću.

Fajulu je rekao da ova odluka otvara vratu ustavnom državnom udaru.

Fajulu je izdao saopštenje u kome odbacuje odluku Ustavnog suda navodeći da ona „pokazuje da sud služi diktatorskom režimu time što je odobrio lažne rezultate (izborne komisije) i omogućio ustavni državni udar“.

Fajulu je rekao da sebe smatra jedinim legitimnim predsednikom Konga, i pozvao narod da organizuje mirne demonstracije.

Odluka devet sudija Ustavnog suda nije iznenadjujuća jer se smatra da su oni verni predsedniku Kabili, navodi Frans pres.

Proglašavanjem zvaničnog pobednika izbora Ustavni sud se oglušio o pozive Afričke unije da odloži objavu konačnih rezultata. Afrička unija smatra da su podaci izborne komisije obavijeni sumnjom. 

Čeka se da se vidi reakcija Afričke unije koja u ponedeljak šalje svoju delegaciju u Kinšasu, glavni grad Konga.

Prema kalendaru izborne komisije Ceni Čisekedi bi trebalo da položi zakletvu 22. januara, ali nije sigurno da će to biti moguće.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar