U trendu

Ustavni sud oštro osudio pritisak Medveda na sudijsku vlast

ZAGREB – Vrhovni sud Hrvatske osudio je izjavu potpredsednika vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, da od Visokog upravnog suda očekuje da će ubuduće, kao i do sada, odbiti tužbene zahteve nekadašnjih pripadnika HVO-a.

Vrhovni sud je saopštio da je izjava Medveda neprimerena i da narušava nezavisnost sudske vlasti. „Takav iskaz može biti shvaćen kao pritisak na nosioce sudijske vlasti i uputstava kako da određeni predmet treba rešiti, u skladu s očekivanjima izvršne vlasti“, navode iz Vrhovnog suda.

Ističe se da je na taj način povređeno osnovno načelo vladavine prava, dovedeno u pitanje pravo na pravično suđenje, kao i da je narušeno poverenje javnosti u nezavisnost sudbine vlasti.

„Plediramo da se pripadnici izvršne vlasti, pogotovo oni najviši, ne izjašnjavaju o sudskim postupcima koji su u toku, te posebno, da ne ističu svoja očekivanja kako će sudovi rešiti te predmete“, stoji u priopćenju suda, prenela je Hina.

Medved je juče komentarisao medijske napise da Hrvatskoj opet prete masovne tužbe pripadnika HVO-a, rekavši da „odluka Ustavnog suda ne znači da će tražioci ostvariti svoja prava“ jer je Ustavni sud tužbeni zahtev vratio Visokom upravnom sudu.

Smatra da „Ustavni sud, sagledavajući tužbeni zahtev i tumačeći Zakona o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata nije sagledao meritum odnosno jelovitost i, kako je naveo, „očekuje od Visokog upravnog suda da će, kao što su i do sada preko 100 tih tužbenih zahteva odbili, to učiniti i ubuduće“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.