U trendu

Usvojen EU Akcioni plan u oblasti ljudskih prava i demokratije

Savet za spoljne poslove Evropske unije usvojio je Akcioni plan u oblasti ljudskih prava i demokratije za period 2015-2019. godine koji će se primenjivati u državama članicama, ali biti relevantan i za države u postupku pridruživanja, saopštile su danas Građanske inicijative.

Kako se navodi, Akcionim planom koji je usvojen 20. jula ove godine, Evropska unija će i u kontekstu politike proširenja promovisati principe nediskriminacije, rodne jednakosti i osnaživanja žena, a biće osigurana i bolja usklađenost politika u oblastima migracija, trgovine, investicija i borbe protiv terorizma.

Akcioni plan posebno ističe potrebu zaštite organizacija civilnog društva u ostvarivanju prava na slobodu udruživanja, ali i drugih povezanih prava kao i da države, umesto deklarativnih izjava volje, jasnim porukama i konkretnim akcijama na različitim nivoima vlasti pokažu jasnu nameru da štite slobodu udruživanja.

„Građanske inicijative pozdravljaju usvajanje ovog dokumenta i pozivaju nadležne organe Srbije da mere koje on predviđa, inkorporiraju u instrumente nacionalnih politika u oblasti zaštite ljudskih prava i demokratije“, piše u saopštenju.

Vlasti u Srbiji pozvane su i da preduzmu konkretne aktivnosti u pogledu jačanja uloge nezavisnih institucija i kreiranja podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.