U trendu

Usvojena rezolucija o Krimu u UN, Srbija glasala protiv

Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju kojom se poziva na međunarodno posmatranje situacije u oblasti ljudskih prava na Krimu, prenosi Sputnjik.

Autor nacrta rezolucije je Ukrajina. Nacrt je na glasanju dobio podršku 70 zemalja, 26 je bilo protiv, a 77 uzdržanih. Svoj glas za nacrt dala je većina evropskih država, kao i SAD, a protiv su bile Rusija, Srbija, Kina, Indija, JAR, Jermenija, Kuba, Kazahstan, Belorusija i mnoge druge zemlje.

U rezoluciji se od generalnog sekretara UN traži da pronađe način za pristup međunarodnih posmatračkih misija za ljudska prava na Krim. U dokumentu se poziva Rusija da obezbedi pristup na Krim međunarodnim misijama i nevladinim organizacijama za ljudska prava.

Navodi se da je „međunarodno prisustvo na Krimu neophodno da bi se sprečilo dalje pogoršanje situacije“. U dokumentu se osuđuju „povrede prava stanovnika Krima“ uključujući i „krimske Tatare, kao i Ukrajince i lica koja pripadaju drugim etničkim i verskim grupama“.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo dokument koji je predložio Kijev „beskorisnim propagandnim letkom“ koji nema nikakve veze sa realnom situacijom na poluostrvu i interesima njenih stanovnika.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar