najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Usvojena rezolucija – turski masakr nad Jermenima genocid

Nemački poslanici usvojili su danas gotovo jednoglasno rezoluciju kojom se turski masakr nad Jermenima priznaje kao genocid.

Rezolucija, pod nazivom “Sećanje na genocid nad Jermenima i drugim hrišćanskim narodima 1915. i 1916. godine”, usvojena je uz podršku svih partija u parlamentu.

Tokom glasanja je samo jedan poslanik bio uzdržan a jedan protiv.

Ona je usvojena uprkos upozorenjima Turske da će to narušiti odnose dve zemlje, naveo je AFP.

Otvarajući debatu predsednik Bundestaga Norbert Lamert je rekao da je današnja vlada Turske nije odgovorna za ovaj događaj iz prošlosti, ali da jeste “odgovorna za ono što će se desiti u budućnosti”.

“Videli smo da iskren i samokritičan odnos prema prošlosti ne ugrožava odnose sa drugim zemljama, već da je zapravo preduslov za razumevanje, pomirenje i saradnju”, rekao je Lamert.

Nemačka kancelarka Angela Merkel podržava stav svoje Demohrišćanske unije (CDU) da turski masakr nad Jermenima treba nazvati genocidom, ali nije prisustvovala sednici Bundestaga.

Sednici nisu prisustvovali ni vicekancelar Zigmar Gabrijel ni šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer, a bila su prisutna samo tri ministra nemačke vlade.

Rezolucija, koju su predložili vladajuća nemačka levičarsko-desničarska koalicija i opozicioni Zeleni, u tekstu sadrži i spornu reč “genocid”.

Pitanje genocida nad Jermenima je posebno osetljivo u Nemačkoj, pošto ona ima specijalne veze sa Ankarom između ostalog i zbog toga što tri miliona Turaka živi u Nemačkoj, navodi AFP.

Bundestag je o rezoluciji glasao u osetljivom trenutku kada je Ankara potrebna Nemačkoj i EU kako bi se zaustavio priliv migranata, dok su tenzije visoke povodom niza pitanja, uključujući ljudska prava.

Turski premijer Binali Jildirim izjavio je danas uoči glasanja u Bundestagu da će ono će biti “test prijateljstva” između Berlina i Ankare.

“Rezolucija će biti pravi test prijateljstva” dva naroda, istakao je Jildirim,  navodeći da bi bilo iracionalno da je nemački parlament odobri, prenele su agencije.

Jermeni tvrde da je milion i po Jermena ubijeno između 1915. i 1917. kada se Osmanlijsko carstvo raspadalo, dok moderna Turska tu tvrdnju odbacuje.

Više od 20 zemalja, među kojima su Francuska i Rusija, priznale su genocid nad Jermenima.

Nemačka se tako pridružila 27 zemalja koje su već ranije priznale masakr nad Jermenima kao genocid.

Oštre reakcije turskih zvaničnika na rezoluciju o Jermenima

Turska smatra da ubijanje Jermena tokom Drugog svetskog rata nije bilo genocid.

Turski premijer Binali Jildrim osudio je usvajanje rezolucije kao “iracionalno” i “smešno” rekavši da to stavlja na probu prijateljstvo između partnera NATO, prenosi Rojters.

“Voleli bi da Nemačka ne dozvoljava tako iracionalne stvari. To je bilo nešto što se događalo u ratnim uslovima 1915. ” rekao je on.

Zamenik premijera Numan Kurtumluš ocenio je da je nemačka rezolucija “istorijska greška” i što se tiče Ankare “ništavna”, a ministar spoljnih poslova  Mevlut Čavušoglu rekao je da je “neodgovorna i neutemeljena.”

Portparol turske vladajuće Partije pravde i razvoja Jasin Aktaj rekao je da je rezolucija ozbiljno narušila odnose između Berlina i Ankare.

“Turska vladajuća Partija pravde i razvoja planira da turskom parlamentu iznese deklaraciju protiv ovog glasanja”, naveo je izvor iz ove stranke Rojtersu.

Rezolucija, pod nazivom “Sećanje na genocid nad Jermenima i drugim hrišćanskim narodima 1915. i 1916. godine”, usvojena je uz podršku svih partija u nemačkom Bundestagu.

Tajming nije mogao biti gori za nemačku kancelarku Angelu Merkel koja se zalaže dogovor sa Turskom za njenu pomoć smanjenju priliva migranata u Evropu u zamenu za liberalizaciju viza i ubrzanje pregovora o članstvu u EU, ocenjuje Rojters.

On nije mogla da spreči rezoluciju koju su inicirali opozicioni Zeleni i podržali i zakonodavci iz njenog konzerativnog bloka i socijaldemokrate, ali Merkelova, njen ministar spoljnih poslova i zamenik kancelara nisu učestvovli u glasanju.

Turska prihvata da su mnogi Jermeni poginuli u borbama 1915. godine ali negira da je ubijeno do 1.5 miliona Jermena i da to predstavlja genocid.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike