U trendu

Uticaj pobede Trampa i na neizvesne izbore u Austriji

Austrijanci u nedelju biraju predsednika države, a obojica kandidata – i umerenjak i populista, nadaju se da će im pomoći pobeda Donalda Trampa na izborima u SAD.

Po poslednjim anketama, na izborima 4. decembra biće vrlo mala razlika izmedju populiste Norberta Hofera i kandidata koji naginje levici Aleksandra van der Belena, tako da bi i mali podsticaj na jednu ili drugu stranu mogao da presudi, piše agencija AP.

Ankete pokazuju da većina Austrijanaca smatra da bi populista Hofer, kandidat ekstremnodesničarske Slobodarske partije mogao da profitira na uštrb Aleksandra van der Belena, bivšeg vodje austrijske Zelene stranke.

Bez obzira ko pobedi, ovi izbori imaju i širi značaj od toga ko će zauzeti uglavnom ceremonijalnu funkciju predsednika Austrije, navodi agencija AP.

Kako će pobeda Trampa uticati na te izbore mogao bi biti znak za druge zemlje gde predstoje izbori i gde su takodje ojačali populistički i evroskeptični kandidati, inspirisani pobedom američkog milijardera na predsedničkim izborima u SAD, navodi agencija AP.

Predsednička kandidatkinja francuske ekstremne desnice Marin Le Pen pozdravila je pobedu Trampa kao „znak nade“, dok je ksenofob Gert Vilders koji se nada da će postati premijer Holandije, pozdravio Trampovu „revoluciju“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.