U trendu

Utihnuli tvitovi sedmogodišnje devojčice iz Alepa

Tviter nalog sedmogodišnje devojčice iz istočnog Alepa, koja je na toj društvenoj mreži opisivala život u toj oblasti, a koji je privukao pažnju javnosti, obrisan je nakon žestoke ofanzive sirijske vojske, piše Bi-Bi-Si.

Alep, koji je drugi grad po veličini u Siriji, podeljen je između pobunjenika i snaga odanih predsedniku Bašaru al Asadu. Sirijska vojska je trenutno u velikoj ofanzivi na istočni deo i osvaja kvart po kvart.

Sedmogodišnja Bana Alabed je uz pomoć majke Fatemah, profesorke engleskog, na tom jeziku postavljala objave o sukobljenom području, ali je njen nalog obrisan u nedelju.

BBC navodi da je Tviter naloh Bane Alabed imao više od 100.000 pratilaca.

U poslednjem tvitu navedeno je „Sigurno smo sada da će nas vojska zarobiti. Videćemo se nekog drugog dana, dragi svete. Pozdrav – Fatemah“.

Majka devojčica je u intervjuu za BBC u oktobru rekla da im je cilj da „svet čuje njihov glas“.

Tvitovale su o svakodnevnom životu, u jednom tvitu iz novembra navodi se da im je kuća pogođena i da su „videli smrt i zamalo umrli“, u drugom da joj je ubijena drugarica, a u jednom video snimku na kojem se vidi ona sa braćom kaže: „Crtanje sa braćom pre nego što avioni dođu“.

BBC piše i da su njeni tvitovi u kojima kaže da voli da čita „kako bi zaboravila rat“ privukli pažnju autorke knjiga o Hariju Poteru Džoane Rouling, koja joj je sve knjige o mladom čarobnjaku poslala u elektronskoj verziji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.