U trendu

Uvede li Turska smrtnu kaznu ništa od članstva u EU

Ukoliko Turska nastavi putem ka uvođenju smrtne kazne, to će biti kraj njenog puta ka članstvu u Evropskoj uniji, poručio je danas u Bratislavi belgijski ministar spoljnih poslova Didije Rejnders.

On je to rekao novinarima uoči nastavka neformalnog sastanka šefova diplomatija država članica EU, koji je u petak počeo u Bratislavi.

Rejnders je kazao da treba pružiti podršku turskoj vladi kad je reč o osudi pokušaja puča u Turskoj, ali i pozvati na uzdržanost i srazmernost u odgovoru turskih vlasti na pokušani državni udar.

„Razgovaraćemo danas o ispunjenju svih obaveza svake od strana, kako u oblasti migracija tako i u oblasti viza, ali ćemo staviti do znanja da postoji velika zabrinutost kad je reč o stanju ljudskih prava u Turskoj“, istakao je Rejnders.

Kako je dodao, na današnjem sastanku će ministri spoljnih poslova EU poručiti i da treba iznaći način zajedničke borbe protiv terorizma.

Šef turske diplomatije Emer Čelik pridružiće se danas ministarima spoljnih poslova EU i ministrima država kandidata („Gymnić“) na drugom danu neformalnog sastanaka u Bratislavi kako bi učestvovao u razgovorima o „krhkim odnosima“ sa Unijom.

Turska traži da se njenim državljanima obezbedi putovanje bez viza u okviru EU i preti da će odustati od sporazuma za zaustavljanje priliva migranata, koji je postigla sa EU, ukoliko se njeni zahtevi ne ispune.

Brisel, s druge strane, poručuje da će omogućiti viznu liberalizaciju samo ukoliko Ankara odustane od čistki, kojima su obuhvaćeni široki društveni segmenti nakon neuspelog pokušaja vojnog puča u Turskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.