U trendu

Uz božju pomoć: Sicilijanska mafija zarađuje na religiji

Pored „regularnog“ dilovanja droge, reketa i kockanja, Koza nostra, klan Noce, uspeo je da zaradi i na verskom prazniku.
Italijanska policija uhapsila je 11 članova sicilijanske mafije iz klana Noce, uključujući i šefove i visoko rangirane članove, koji su organizovali lokalni verski festival ne bi li zaradili za „zatočene drugove“, piše „Republika“.

U septembru 2015. godine mafijaši su organizovali Sagru — italijanski lokalni festival u Palermu koji su nazvali „Sveto srce Isusovo“. Zarada od festivala išla je direktno u džepove kriminalne grupe. Ulični prodavci plaćani su dnevno, dok je ostatak profita išao mafijašima. Svrha te mafijaške inicijative bila je prikupljanje novca za porodice uhapšenih članova kriminalne grupe, javljaju mediji.

Prema medijskim izveštajima, sveštenik nije ništa prijavio policiji i zatvorio je crkvu dok su mafijaši proslavljali „Sveto srce Isusovo“, iako se policijska stanica nalazi na blizu 100 metara od crkve. „Republika“ piše da je sveštenik ćutao jer je najverovatnije bio zastrašen. Posle saslušanja u policiji, sveštenik je priznao da je bio pod pritiskom mafije.

Prema istražiteljima, Koza nostra je uspela da povrati svoj uticaj na Siciliji nakon što je 130 članova pušteno iz zatvora i što se vratilo kriminalnim aktivnostima. Njih desetak zauzeli su vodeće položaje u mafijaškim klanovima.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar