najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Uzbekistan zvanično potvrdio smrt predsednika Krimova, sahrana sutra

Uzbekistanska vlada potvrdila je danas smrt predsednika Islama Karimova saopštenjem preko državne televizije.

„Dragi sugradjani, sa velikom tugom u srcu objavljujemo smrt našeg dragog predsednika“, pročitano je na televiziji, prenela je agencija AFP.

Televizija je navela i da će sahrana Karimova biti održana sutra u Samarkandeu, rodnom gradu predsednika na jugoistoku zemlje.

Karimov, 78, odveden je u bolnici zbog izliva krvi u mozak pre šest dana a vest o njegovoj smrti ranije danas je javilo više izvora alii nisu odmah bili zvanično potvrdjeni.

Turski premijer Binali Jildirim rekao je ranije danas na sastanku vlade koji je prenosila televizija da je predsednik Karimov umro i izrazio saučešće narodu Uzbekistana.

Izveštaji su takodje ukazivali da se vode pripreme za njegovu sahranu sutra. Mediji su javili da samo avioni sa specijalnom dozvolom mogu da slete na aerodrom Samarkanda, čime su bile podstaknute dalje spekulacije da je predsednik umro.

Karimov je rodjen 1938. godine i odrastao je u sirotištu, a zatim se upisao na studije mehanike i ekonomije. Bio je na najvišim funkcijama u Komunističkoj partiji za vreme Sovjetskog Saveza, a nakon njegovog raspada i proglašenja nezavisnosti Uzbekistana 1991. godine, došao je na čelo te centralnoazijske republike.

Tokom 25-godišnje diktatorske vladavine uklonio je mnoge svoje političke protivnike, a nevladine organizacije optuživale su ga za redovno nameštanje izbora i mučenja zatvorenika, navodi agencija AP.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike