U trendu

Uzbekistanci se pozdravljaju od svog predsednika

Islam Karimov, koji je vladao Uzbekistanom četvrt veka, danas će biti sahranjen u svom rodnom gradu Samarkandu.

Smrt 78-ogodišnjeg Karimova, jedinog predsednika Uzbekistana imao od sticanja samostalnosti od Sovjetskog Saveza 1991. godine, objavila je vlada juče. Karimov je umro od posledica izliva krvi u mozak.

Karimov, koji je vladao čvrstom rukom, ne ostavlja ni jednog očiglednog naslednika, što izaziva zabrinutost da bi politička neizvesnost mogla da doprinese jačanju islamskih ekstremista.

Vlasti su od danas proglasile trodnevnu žalost.

Hiljade Uzbekistanaca izašlo je danas na ulice glavnog grada Taškenta da isprati povorku sa kovčegom Karimova do aerodroma odakle će biti prevezen u Samarkand, drevni grad na Putu svile poznat po svojoj islamskoj arhitekturi.

U Samarkandu ograničena su sletanja i poletanja na aerodromu da ga oslobodi za dolazak stranih zvaničnika. Sahrani će prisustvovati više lidera zemalja centralne Azije, medju kojima predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon i premijer Kazahstana Karim Maksimov. Rusiju će predstavljati premijer Dmitrij Medvedev.

Sa smrću Karimova u zemlji koja nema tradiciju demokratske tranzicije otvara se potencijalno komplikovan period. Prema Ustavu, predsednik Senata Nigmatila Juldašev, preuzima funkciju šefa države.

Prema stručnjacima, najmanje tri visoka zvaničnika mogla bi da budu naslednici Karimova. Premijer Šavkat Mirziojev vodi komisiju zaduženu za organizovanja sahrane, što je indikacija o važnoj ulozi koju bi mogao da ima. Ističe se još dvoje ljudi,  vicepremijer Rustam Azimov i šef bezbednosti Rustam Inojatov.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.