U trendu

Uzorci od žrtava u Siriji pozitivni na hemikalije?

Američki zvaničnici dobili su uzorke krvi i urina žrtava navodnog hemijskog napada u Siriji, a testovi su pokazali da su uzorci pozitivni na hemikalije, pre svega na hlorin, a neki i na nervni agens, javlja američka televizija MSNBC.

Prethodno je predsednik SAD Donald Tramp izjavio da će tokom dana održati sastanke povodom krize u Siriji i da očekuje da uskoro budu donete odluke u vezi s američkim odgovorom na navodni hemijski napad na sirijski grad Dumu.

Ranije danas, sirijski ambasador u UN Bašar Džafari rekao je novinarima da dva istražiteljska tima Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) treba da stignu danas i sutra u Siriju radi istrage o navodnom pogubnom napadu u Dumi.

„Te dve grupe će odvojeno stići u Siriju…Spremni smo da ih ispratimo do lokacije na koju žele da odu, kad god žele“, rekao je Džafari, preneo je Rojters.

OPCW, međutim, nije potvrdila planove za putovanje svojih istražitelja.

Sirija je, u međuvremenu, saopštila da će Zapad smatrati odgovornim za bilo kakvo odlaganje dolaska misije OPCW radi istrage o navodnom hemijskom napadu u toj zemlji.

Neimenovani izvor iz sirijskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je državnoj televiziji da Zapad pokušava da opstruiše zadatak misije OPCW i da se „umeša u njen rad“.

Duma je poslednji grad u oblasti Istočna Guta koji je pod kontrolom pobunjenika i na njega je u petak sirijska vojska pokrenula žestok napad, pri čemu je navodno poginulo na desetine ljudi.

Sirijska pobunjenička grupa „Džaiš al Islam“ optužila je u subotu vladine snage da su bacile bure-bombu sa otrovnim hemikalijama na civile u Dumi, te da je tom prilikom povređeno više od 500 osoba.

SAD optužuju sirijske snage da stoje iza navodnog napada hemijskim oružjem u Dumi i prete raketnim napadom.

Dokaza da se napad hemijskim oružjem dogodio do sada nema, a Rusija je upozorila SAD da će Moskva napad na Siriju smatrati ratnim zločinom, navodeći da bi on mogao da izazove direktan vojni sukob.

(Tanjug)

3 komentara
 1. Trakija

  Ne sumnjam da su im Amerikanci dali hlorin, i da su ga pobunjenici sami iskoristili na svojim sunarodnicima.

 2. Balkan

  Ako je tacno da je upotrebljen bilo koji agens hlorin ili tome slicno, prvo treba traziti kod tz. oslobodilacke vojske ili kako je vec zovu pa onda kod vladinih snaga. Obavezno nezavisna istraga, ako je to moguce, zbog pritiska Amerike. Slike zrtava nista ne govore jer nema naznake ni mesta ni lokacije a novinari ce uraditi sve da dobiju sliku makar i laznu jer je u svrhu Americke politike kao sto su na zalost postali i beli slemovi, kao sto su postali i neki predstavnici OEBSA ili tome slicno (slucaj Racak).

  1. Anonimni

   Kako mogu da dobiju nezavisnu istragu kada Rusija blokira svaki pokusaj? Strasno je gledati koliko ljudi misli da je Rusija nama dobar prijatelj dok truju nas narod propagandom, ali i njihov narod isto tako.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike