U trendu

V. Britanija: Za decu od 12-15 godina ipak nema vakcinacije

LONDON – Britansko vakcinaciono savetodavno telo (JCVI) odbilo je danas da da zeleno svetlo za vakcinaciju dece stare između 12 i 15 godina, javlja BBC.

Međutim, JCVI je preporučilo vladi da razmotri još neka pitanja, uključujući i promene do kojih može da dođe u školama, dodaje britanski medij.

Ministri iz Velike Britanije su pitali vodeće medicinske stručnjake da provere da li ovakva preporuka doprinosi ravnoteži (u vakcinaciji).

Deca uzrasta između 12 i 15 godina koja imaju pridružene bolesti, moći će da dobiju vakcine, a ima ih oko 200.000 u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Lekari su konstatovali da deca sa hroničnim bolestima srca, pluća i jetre su u mnogo većem riziku od kovida nego deca bez pridruženih bolesti.

Odbijanje dozvole za vakcinaciju zdrave dece bazira se na zabrinutosti oko izuzetno retke nuspojave nakon primanja Fajzerove vakcine, koja može izazvati upalu srčanog mišića.

BBC dodaje da je, s obzirom na to da su deca u najmanjem riziku od kovida, JCVI odlučio da bi vakcinacija donela „marginalni dobitak“ i da zbog toga nema dovoljno dokaza da se ponudi masovna imunizacija dece.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.