U trendu

Valensa odbacio optužbe da je bio agent komunističkih službi

Dobitnik Nobelove nagrade, lider pokreta Solidarnost iz 80-ih prošlog veka i bivši poljski predsednik Leh Valensa je izjavio danas da tvrdnje da je bio agent komunističkih tajnih službi predstavljaju političku osvetu.

„To je uobičajena politička osveta“, rekao je Valensa za rusku novinsku agenciju Tas s.

Kako tvrdi, osvetu želi Jaroslav Kačinjski, lider vladajuće stranke Pravo i pravda, i to zato što je Valensa u prošlosti bio protiv učešća braće Kačinjski u političkom životu Poljske.

„Izvukli su neke papire i žele da mi ljudi okrenu leđa. Pre ili kasnije, sve će postati jasnije i oni će morati da snose posledice zbog toga. Već sam pobedio u svim sudskim postupcima u ovom slučaju“, izjavio je Valensa.

Valensa je naveo da je 70-ih godina prošlog veka morao da deluje bez ičije pomoći ili podrške.

„Nisam imao nikoga da potražim savet, jer nisam pripadao nijednoj partiji, ali sam uradio sve što sam mogao“, kazao je Valensa, dodajući „nikada niije bio na strani komunista“.

Agencija prenosi su stručnjaci poljskog Instituta nacionalnog pamćenja, koji se bavi tužbama za zločine iz perioda komunizma, kao i prethodne nacističke okupacije Poljske, saopštili u januaru da je analiza rukopisa potvrdila da je bivši predsednik te zemlje Leh Valensa sarađivao sa tajnom policijom za vreme komunističke vlasti u toj zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.