Vals: Francuska ne može da preuzme rizik da Grčka napusti evrozonu

Francuski premijer Manuel Vals izjavio je, uoči hitnog samita lidera Evropske unije, da Francuska ne može da preuzme rizik da Grčka napusti evrozonu.

“Francuska je uverena da ne možemo da preuzmemo rizik da Grčka napusti evrozonu, potez koji bi mogao da utiče na ekonomije širom sveta”, upozorio je Vals za Francuski radio.

Vals je naveo da je “postojao osnov za dogovor sa Atinom”.

“Osnova za dogovor postoji. Ne postoji tabu tema kada je u pitanju grčki dug u restrukturiranju”, naveo je Vals, prenela je agencija AFP.

Grčki zvaničnici su uoči referenduma prošle nedelje, pregovarali sa trojkom stranih kreditorima jer je Atina ocenila da Grčka nije u stanju da, u kratkom roku, otplati svoje dugove, zbog čega je neophodno da finansijske obaveze budu restrukturirane.

Valsova izjava usledila je nekoliko sati pre samita lidera eurozone gde će razgovarati o ishodu referenduma u Grčkoj kada su birači odbacili oštre mere štednje i reforme koje zahtevaju strani poverioci u zamenu za spasavanje grčkih finansija.

Kasno sinoć, lidere Nemačke i Francuska – najveće ekonomije evrozone, predstavili su jedinstvenu platformu i pozivali grčkog premijera Aleksis Ciprasa da da “precizni predlog” kako da se ožive pregovori o izvlačenju Grčke iz dužničke krize.

(Tanjug)

Ostavite komentar