U trendu

Vang u poseti Grčkoj, u fokusu kineske investicije

ATINA – Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji doputovao je danas u Atinu, a u fokusu razgovora sa grčkim zvaničnicima su nove kineske investicije u toj zemlji.

Kina, koja gradi luke, železničke pruge i druge infrastrastrukturne projekte u više zemala širom sveta u okviru svoje Inicijative Pojas i put, već ima brojne investicije u Grčkoj, prenosi AP.

Vang se sastao sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom sa kojim je razgovarao o mogućnostima daljeg razvoja grčko-kineskih ekonomskih i investicionih planova, a susreo se i sa ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendijasom.

Kineska kompanija Kosko šiping kupila je još 16 odsto luke Pirej i sada poseduje 67 odsto, a Dendijas je rekao da se Grčka raduje novim investicionim projektima u najveću luku na Mediteranu, jednu od najvećih u svetu.

„Stalno ponavljamo da Grčka može da bude prolaz iz Azije u Evropu, energetsko čvorište“, rekao je Dendijas posle sastanka sa Vangom.

Kineski ministar je ocenio da je kinesko ulaganje u Pirej „simboličan“ projekat kao deo Inicijative pojas i put i model za uzajamnu saradnju na obostranu korist.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.