U trendu

Vanredne mere u Kini zbog velikog mraza

U delovma Kine zatvorene su škole, a radnici hitnih službi su u pripravnosti, pošto se očekuje neuobičajeno hladno vreme, a u nekim gradovima i rekordno niske temeprature.

Kineska meteorološka služba je u sredu izdala upozorenje na snežne oluje na jugu Kine, predvidjajući pad temeprature za 14 strepeni Celzijusa, prenosi Sinhua.

U gradovima kao što su Šangaj i Čangša temeprature će pasti na 30-godišnji minimum, a u Pekingu se očekuje do minus 17, stepeni, što je najniža temepratura u gotovo tri decenije.

U regionima duž reke Jangce do subote bi mogla da padne veća količina snega, a u pokrajini Džedjang, kroz koju protiče Jangce, očekuje se do 15 centimetara snega.

Škole u Čangši i Čangdžou počeće zimski raspust nekolio dana ranije, a u gradu Hangdžou studentima je dozvoljeno da ne dolaze na predavanja.

Poljoprivredne vlasti savetovale su seljacima da dodaju organsko djubrivo kako bi zaštitili useve i povrće od smrzavanja, ali seljaci procenjuju da su gubici neizbežni jer će veliki minus trajati nekoliko dana.

Preduzete su razne mere na sprečavanju saobraćajnih gužvi, odlaganja letova i vozova i restrikcija struje.

Jug Kine je januaru i februaru 2008. pogodjen najvećom mećavom u prethodnih 50 godina. U snežnim olujama tada je stradalo 129 ljudi, a naneta je šteta od 22,8 milijardi dolara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.