U trendu

Vanredno stanje produženo do 25. februara 2016.

Francuski parlament odobrio je danas produženje na tri meseca vanrednog stanja u Francuskoj uvedenog 14. novembra, dan posle terorističkih napada u kojima je poginulo 129 osoba i povređeno više od 350 ljudi.

„Vanredno stanje proglašeno uredbom 14. novembra biće produženo za tri meseca počev od 26. novembra 2015. do 25. februara 2016. u ponoć“, navodi se u saopštenju parlamenta.

Predsednik Francuske Fransoa Oland je posle napada Islamske države 13. novembra u Parizu, proglasio vanredno stanje na 12 dana, dajući policiji dodatna ovlašćenja u potrazi i hapšenju osumnjičenih.

Poslanici su takođe usvojili meru kojom se vladi daje odobrenje da na internetu blokira sve sajtove i profile na društvenim mrežama u kojima se veliča terorizam.

Vanredno stanje je veoma retka mera u Francuskoj, koja je prvi put uvedena 1955. godine na početku rata za nezavisnost Alžira i kasnije samo jednom, tokom nereda u predgrađima francuskih gradova 2005. godine.

Vanredno stanje omogućava vlastima uvođenje zabrane kretanja ljudi i vozila, uvođenje zaštitnih i bezbednosnih zona i zabrane boravka na nekim lokacijama na kojima vlasti smatraju da bi taj boravak omeo njihov rad.

Ta mera omogućava Ministarstvu unutrašnjih poslova da uvede kućni pritvor osobama čije aktivnosti mogu da budu potencijalno opasne za bezbednost zemlje kao i za javni red i mir.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar