U trendu

Varheji: CG zna šta treba da radi u procesu evrointegracija

PODGORICA/BRISEL – Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji rekao je danas u Evropskom parlamentu da Crna Gora zna šta treba da uradi u procesu evropskih integracija, i da država mora da ispuni privremena merila iz oblasti vladavine prava, inače poglavlja iz drugih oblasti neće moći da budu zatvorena.

Varheji je to rekao odgovarajući na pitanja poslanika Evropskog parlamenta na sednici spoljnopolitičkog komiteta, na kome je predstavljen Izveštaj o napretku država Zapadnog Balkana.

Osvrnuvši se na nedavna dešavanja u Crnoj Gori tokom ustoličenja mitropolita Joanikija, Varheji je kazao da je Crna Gora otvorila sva poglavlja u pregovorima sa EU.

„Ipak, ispunjavanje privremenih merila je ključni izazov. Otvaranja drugih poglavlja neće biti dok se ne ispune merila iz osnovnih poglavlja, vezanih za vladavinu prava. To je i deo nove Metodologije za pregovore, koje je Crna Gora prihvatila“, naglasio je Varheji, preneo je portal RTCG.

On je ponovio da Crna Gora mora da isporuči rezultate po pitanju medijskih sloboda, borbe protiv korupcije i borbe protiv organizovanog kriminala.

Varheji je i u uvodnom obraćanju evropskim poslanicima kazao da Crna Gora, bez ispunjenja privremenih merila za vladavinu prava, ne može zatvarati druga poglavlja.

„Politika proširenja je zasnovana na učinku, odnosno ispunjavanju obaveza“, naveo je Varheji.

Izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula rekao je da je zabrinut zbog usporavanja procesa evropskih integracija.

„Nije bilo napretka u oblasti sudstva, i implementacija ključnih reformi u sudstvu i dalje stagnira. Svesni smo da je za sudstvo i izborne reforme potrebna kvalifikovana većina“, kazao je Picula.

Istakao da treba izbeđi sve događaje koji bi mogli biti interpretirani kao razlog produbljivanja političkih tenzija i polarzacija.

Na Piculino pitanje komesaru Varheljiju da li je i dalje optimista da će neka zemlja Zapadnog Balkana završiti pregovore o pristupanju do kraja mandata ove Komisije, komesar je kazao da su do kraja mandata ove komisije još tri godine.

Istakao je da Komsija želi da dinamizira taj proces.

„Naš posao je da se to desi, jer ako se ne desi onda će naša pozicija na ZB biti kompromitovana „, kazao je Varheji.

Kopredsedavajući parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje sa Crnom Gorom, Vladimir Bilčik je podsetio da je Crna Gora dugo godina bila predvodnik u procesu pridruživanja, ali je tokom protekle godine stagnirala.

„Moramo videti jasnu proevropsku akciju političara u Crnoj Gori, a ne samo deklarativne izjave o Evropi. Kako bi ostvarila vodečhu poziciju zemlje u regatnoj trci, Crnoj Gori su potrebna predvidiva i stabilna politička klima i institucije, koji takođe pogoduju procesu reformi“, naveo je Bilčik.

On naglašava da ključni zakoni u oblasti pravosuđa i izborne reforme moraju biti usvojeni u duhu konsenzusa i u skladu sa najboljom evropskom praksom.

„U suprotnom, želje ogromne, proevropske večhine građana Crne Gore cxhe ostati bez odgovora“, zaključio je Bilčik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.