Varheji: Srbija i C. Gora solidne na EU putu, saradnja ključna

BRISEL – Evropski komesar za proširenje, Oliver Varheji kaže da se Srbija i Crna Gora ”solidno kreću na putu pristupanja EU” i podeća da su regionalna sardadnja i dobrosusedski odnosi od suštinskog značaja za taj proces.

Oliver Varheji je odgovarajući na pitanje poslanika kranje desnice u Evropskom parlamentu o mogućim ”posledicama po EU put Crne Gore” zbog proterivanja ambasadora Srbije, Vladimira Božovića, ali i ranijih problema sa Zakonom o veroispovesti, poručio da je saradnja u regionu Zapadnog Balkana od suštinskog značaja, pogotovo u kriznim vremenima pandemije.

”Očuvanje dijaloga i klime međusobnog poverenja, pre svega u ovom kontekstu, od najveće je važnosti, posebno među zemljama na putu ka pristupanju EU”, kaže Varheji.

Evropski komesar dodaje da je regulisanje verskih zajednica nacionalna nadležnost koja bi trebalo da se vrši na inkluzivan način i u skladu sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima o ljudskim pravima, posebno svim odgovarajućim preporukama Venecijanske komisije.

”Proširenje je proces zasnovan na zaslugama. Tempo pregovora zavisi od toga koliko brzo zemlje sprovode pravne tekovine EU i od napretka postignutog u reformama, posebno u oblasti vladavine prava”, zaključuje Varheji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.