U trendu

Varhelji za Tanjug: Srbija je potrebna EU kao saveznik

BRISEL – U današnjem političkom kontekstu, Evropskoj uniji je potrebna pomoć Srbije zato što Evropa strada od rata i Srbija joj je potrebna kao saveznik, ističe u intervju za Tanjug komesar EU za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelji.

Na pitanje kakav je stav Evropske komisije oko predloga Evropskog parlamenta da Srbiji ne bude omogućeno dalje napredovanje za članstvo ukoliko se ne uskladi sa sankcijama Unije protiv Rusije, Varhelji je rekao da je važno da se razume politički kontekst u Evropi.

„Predlog Evropskog parlamenta odražava to i mislim da je poruka za Srbiju da nam je potrebna kao saveznik. Srbija je zemlja kandidat koja pregovara za članstvo i mi smatramo da je Srbija jedan od naših najbliskijih saveznika“, kaže Varhelji.

Uniji je „potrebno da se Srbija uskladi sa nama i da bude na našoj strani, treba nam njena pomoć“, dodao je Varhelji.

Što se tiče Godišnjeg izveštaja o Srbiji koji je u sredu predstavljen u Briselu, Varhelji kaže da je Srbija je napravila značajan napredak u vladavini prava, oblasti za koju je preuzela jasne obaveze koje treba da ispuni.

Komesar se nada da će Srbija uskoro imati vladu kako bi mogao da se produži rad u ovoj ključoj oblasti.

„Ako ima napretka u vladavini prava, onda može da ima napretka i u pregovorima“, izjavio je komesar.

On dodaje da je s druge strane „usklađivanje za spoljnom politikom Unije ključ za zemlje članice i da je, da bi bilo napretka u pregovorima za članstvo, potrebna podrška zemalja članica“.

Kada je reč o proširenja EU na Balkanu, komesar smatra da je taj proces „u ovom mandatu EK i te kako živ“.

Srbija pregovara, otvoren je klaster prošle godine, postoji nova metodologija koja pomaže da se brže pregovara, dve nove zemlje – Albanija i Severna Makedonija – su počele pregovore ove godine, podsetio je Varhelji i dodao da očekuje da i Bosna i Hercegovina postane kandidat za članstvo uskoro.

Na pitanje da li je Samir evropske političke zajednice u Pragu pokazalo da EU zeli nove clanice i da je spremna na prosirenje ili da pre svega zeli jedinstvo u usklađivanju sa politikam EU Varelji kaže da

EPZ nije deo proširenja.

“ To je politička, kreativna platforma koja treba da spoji u saradnji saveznike i partnere iz Evrope da bi se razgovaralo o hitnim temama i da se nađu rešenja za zajedničke izazove“, dodaje komesar.

Varhelji kaže da je i prvi sastanak EPZ već doneo rezultate, a to je bio energetski paket pomoći Evropske komisije za Zapadni Balkan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.