U trendu

Varšava odgovara EK: Niste nadležni

Varšava je danas poručila da Evropska komisija nije nadležna za pokretanje postupka protiv Poljske zbog reforme pravosuđa.

Reakcija je usledila nakon što je Evropska unija objavila da je pokrenula pravni postupak protiv poljske desničarske vlade zbog novog zakona za koji Brisel strahuje da će potkopati nezavisnost sudstva u Poljskoj, prenosi AFP.

„Evropska komisija je pokrenula proceduru zbog kršenja pravila EU protiv Poljske slanjem zvaničnog pisma o tome“, stoji u saopštenju Evropske komisije.

Šef kabineta poljskog predsednika Andžeja Dude, Kršištof Ščerski, upozorio je da je EK „krenula putem koji nigde ne vodi“ i da Komisija pokušava da dokaže da je nadležna za pitanja za koja to nije.

„Svaki sledeći korak znači da će troškovi biti sve viši za Komisiju i u određenom trenutku bitće neophodno krenuti unatrag“, dodao je on u izjavi za agenciju PAP.

Duda je potpisao nedavno jedan od tri sporna zakona u okviru reforme pravosuđa koja je izazavala proteste građana i kritike evropskih institucija.

On je prethodno odbio da potpiše Zakon o Vrhovnom sudu i Zakon o državnom pravosudnom veću, što je iznenadilo vladajuću stranku Pravo i Pravda.

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans rekao je da će EU odmah uskratiti Poljskoj pravo glasa u evropskom bloku, ukoliko Poljska sprovede kontoroverzne reforme Vrhovnog suda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar