U trendu

Varufakis: Imao sam ovlašćenje da kreiram Plan B

Bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis tvrdi da ga je premijer Aleksis Cipras, pre pobede na izborima u januaru, ovlastio da osmisli paralelni platni sistem, javlja britanski list Telegraf, pozivajući se na procurele transkripte razgovora Varufakisa i grupe investitora objavljene u grčkom listu Katimerini.

U telefonskom razgovoru sa grupom investitora iz Londona, vođenom nedelju dana pošto je podneo ostavku na funkciju ministra finansija, Varufakis je otkrio da je u saradnji sa petočlanim timom mesecima radio na rezervnom planu za stvaranje paralelnog platnog sistema, u slučaju da Evropska centralna banka (ECB) obustavi isplatu hitnih sredstava za grčki finansijski sistem, kao što je to uradila nakon kolapsa pregovora sa grčkom vladom, navodi britanski list.

Paralelni platni sistem bi mogao da funkcioniše u evrima, ali bi preko noći mogao da se prebaci na drahmu, ako za to bude bilo potrebe, objašnjava se u tekstu Katimerinija.

„Premijer mi je, pre pobede na izborima u januaru, dao ‘zeleno svetlo’ da izradim Plan B. Okupio sam veoma sposoban tim, koji je morao biti mali, jer smo delovali pod velom tajne iz očiglednih razloga“, rekao je Varufakis.

On je precizirao da je angažovao stručnjaka za informacione tehnologije sa Kolumbija Univerziteta koji bi rešavao pitanja logistike, i koji je, prema rezervnom planu, trebalo da upadne u softverski sistem grčke poreske uprave – koja je u tom trenutku bila pod kontrolom „trojke“ (Evropske centralne banke, Evropske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda) – kako bi prikupio registarske brojeve poreskih obveznika.

„Odlučili smo da hakujemo softverski program mog ministarstva“, rekao je Varufakis.

Bivši grčki ministar finansija je u izjavi za Telegraf priznao da su procureli transkripti razgovora tačni, ali da su grčki mediji izvrnuli izvesne tvrdnje.

„Smisao svega ovoga je da me predstave kao lošeg ministra finansija i da budem optužen za izdaju. To je sve deo pokušaja da se poništi prvih pet meseci rada vlade i da završi na smetlištu istorije. Potpuno je iskrivljeno značenje moje želje za uvođenjem paralelne valute. Oduvek sam u potpunosti bio protiv demontaže evra, jer nikada ne znamo kakve bi to mračne sile oslobodilo u Evropi“, rekao je Varufakis britanskom listu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.