U trendu

Vaščikovski odbacio zabrinutost Evropske komisije

VARŠŠef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski oštro je danas odbacio zabrinutost Evropske komisije za stanje pravne države u Poljskoj nakon reformi Ustavnog suda i potčinjavanja javnih medija ministru državnog trezora i izjavio da vlada poljskih konzervativaca samo nastoji da izleči Poljsku od nekoliko bolesti.

„Prethodna vlada je tamo (u javnom TV i radio servisu i novinskoj agenciji PAP) realizovala zacrtani levičarski program. Tako kao da bi svet prema marksističkom modelu morao da se razvija samo u jednom pravcu – novoj mešavini kultura i rasa, svetu koji čine biciklisti i vegetarijanci koji koriste isključivo obnovljive izvore energije i bore se protiv svih pojavnih oblika religija“, kazao je Vaščikovski za nemački Bild.

Vaščikovski je pravdao novi kontroverzni zakon o javnim medijima protiv koga su protestovala pored Evropske komisije i OEBS-a i evropska novinarska udruženja potrebom da se u medijima ubuduće pokaže ono što vladajuća stranka Pravo i Pravda stavlja na prvom mesto.

„Ono što zastupa većina Poljaka – tradiciju, istorijsku svest, ljubav prema otadžbini, veru u Boga i normalni porodični život muškarca i žene“, kazao je Vaščikovski, prenela je poljska televizija TVP.info.

Reformu Ustavnog suda koja je kao i zakon o medijima usvojena u oba doma parlamenta po ubrzanoj proceduri na noćnim sednicama, bez prethodne rasprave i protiv koje su dva vikenda na ulicama Varšave i 20 velikih gradova demonstrirale desetine hiljada Poljaka, Vaščikovski je pravdao jer, kako je kazao, Ustavni sud u vreme liberalnih vlada Donalda Tuska i Eve Kopač nije bio nezavisna institucija.

„Tada niko od političara Evropske unije nije protestovao. Ustavni sud je sada više demokratski“, rekao je poljski ministar inostranih poslova.

Potpredsedniku EK Fransu Timermansu koji je u ime EK u dva pisma izrazio zabrinutost
i zatražio zvanično objašnjenje oko reformi Ustavnog suda i kasnije kontroverznih izmena zakona o medijima, Vaščikovski je u intervjuu Bildu poručio da za njega uopšte nije partner za razgovor.

„Činovnik Evropske unije koji je na funkciju došao zahvaljujući političkim vezama piše demokratski izabranoj vladi. Otkud mu pravo? Gospodin Timermans za mene nije legitiman partner“, rekao je Vaščikovski.

Evropska komisija 13. januara raspravljaće o potezima nove poljske jednobojne konzervativne vlade koji dovode u opasnost jednu od temeljnih evropskih demokratskih vrednosti – pravnu državu, za sada paralisanjem rada Ustavnog suda i stavljanjem javnih medija pod direktnu kontrolu vlade.

Šef EK Žan Klod Junker stavio je raspravu o Poljskoj na dnevni red po novoj proceduri iz 2014. godine koja omogućava Briselu da stupi u konstruktivni dijalog sa članicom i zatraži izmene ukoliko se u toj članici sistematski ugrožava pravna država.

Ukoliko dijalog ne urodi plodom, sledeći potez je procedura protiv članice za kršenje osnovnih vrednosti Evropske unije koja može da završi i oduzimanjem prava glasa u EU.

„Mi samo želimo da izlečimo Poljsku od nekoliko bolesti da bude ponovo zdrava“, odbio je sve kritike iz Brisela šef poljske diplomatije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar