Vašington pojačao bezbednost za neke letove sa Bliskog Istoka

Foto: Beta

Vašington je zatražio od nekih aerodroma na Bliskom Istoku da pooštre bezbednosne mere za letove ka SAD „iz predostrožnosti“, posle pada ruskog aviona u Egiptu, rekao je danas američki ministar za unutrašnju bezbednost Jeh Džonson.

„Kako napreduje istraga o nesreći stalno ćemo procenjivati te mere i odlučivati da li treba donositi dodatne promene“, dodao je Džonson u saopštenju. 

„Identifikovali smo odredjen broj privremenih strožih mera, mera predostrožnosti u vezi bezbednosti letova za SAD sa nekih aerodroma u regionu“, rekao je on. 

Radi se o povećanoj kontroli predmeta koji se unose u avione, procenjivanje aerodroma zajedno sa medjunarodnim partnerima, kao i druge „vidljive ili nevidljive“ mere, dodao je. 

Te mere se dodaju na mere koje su već uvedene prošlog leta za neke strane aerodroma, a koje su usvojile i neke evropske zemlje, saveznici SAD. 

Jedan izvor blizak istrazi o padu ruskog aviona A321 na Sinaju u Egiptu procenio je danas da  analiza crnih kutija zajedno sa drugim indikacijama, „jako podržava“ pretpostavku da se radi o napadu.   

Avion Erbas A321 ruske kompanije Metrodžet sa 224 putnika i članova posade srušio se 31. oktobra na putu od egipatskog letovališta Šarm el Šeik do Sankt Peterburga 23 minuta nakon poletanja. Niko nije preživeo.

Američki i britanski zvaničnici su rekli da strahuju da je bomba eksplodirala tokom leta, dok su ruski zvaničnici rekli da će ispitati sve moguće uzroke pada aviona.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar