U trendu

Vašington post: Tramp otkrio Lavrovu poverljivu informaciju

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp otkrio je veoma poverljivu informaciju ruskom ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu tokom njihovog susreta prošle nedelje o Islamskoj državi i potencijalno ugrozio obaveštajni izvor, piše danas „Vašington post“, pozivajući se na američke zvaničnike.

Dnevnik navodi da je informacija koju je Tramp otkrio Lavrovu i ruskom ambasadoru u SAD Sergeju Kisljaku, obezbedio partner SAD preko veoma osetljivog obaveštajnog partnerskog sporazuma.

Partner u sporazumu nije dao dozvolu SAD da podeli informaciju sa Rusijom, a zvanicnici su izjavili da Trampova odluka da to ipak učini predstavlja rizik za buduću saradnju sa saveznikom, koji ima pristup unutrašnjim krugovima Islamske države, piše „Vašington post“.

Nakon susreta Trampa sa Lavrovom, jedan od viskorangiranih zvanicnika iz Bele kuće preduzeo je korake kako bi smanjio štetu i pozvao CIA i Nacionalnu bezbednosnu agenciju.

Tokom njihovog susreta u Ovalnoj kancelariji, Tramp je otkrio Lavrovu i Kisljaku detalje o pretnji Islamske države koja je povezana sa upotrebom lap topa u vazduhoplovu, reako je neimenovani američki zvanicnik „Vašington postu“.

Dok je otkrivanje poverljivih informacija prestup za veliki broj ljudi, predsednik u SAD ima široka ovlašćenja da otkriva državne tajne, piše list i dodaje da time što je uradio, Tramp nije prekršio zakon.

Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost H.R. Mekmaster, koji je prisustvovao susretu, izjavio je da Tramp nije otkrio niti izvor niti metode, koje već nisu poznate u javnosti, naveo je „Vašington post“.

Kako piše list, iz CIA su odbili da daju komentar, dok u Agenciji za nacionalnu bezbednost nisu želeli da odgovore na zahtev da daju komentar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.