U trendu

Vašington: Veliki skup dijaspore uz učešće američkog političkog establišmenta

VAŠINGTN – U Vašingtonu će sutra u organizaciji Ambasade Srbije posle više od dve decenije biti održan prvi veliki skup srpske dijaspore koja je, kako je naglasio ambasador Makro Đurić, dragocen resurs za unapređenje saradnje Srbije i SAD.

To će biti i prilika da najistknutiji među njima Dejvid Vujić iz misije Apolo dobije nagradu “Majka Srbija”.

Skup “Jačanje veza – srpska dijaspora u SAD” otvoriće ambasador Đurić, a u uvodnom delu okupljenima iz svih delova SAD, pored vladika, generalnog konzula iz Čikaga, predstavnika Republike Srpske i BiH obratiće se i ambasador Ričard Grenel, bivši specijalni izlaslanik predsednika SAD zadužen za dijalog Beograda i Prištine i nekadašnji vršilac dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe SAD.

Na skupu koji će početi intoniranjem himni očekuje se i učešće visokih američkih zvaničnika – zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara.

Đurić je u izjavi za Tanjug naglasio da je skup organizovan u želji da Srbe Amerikance okupi sa jednim ciljem, jednom idejom, jednim uverenjem kako bi zajednički radili na jačanju srpske pozicije i zastupanju srpskih interesa u SAD.

“Nećemo u ovoj generacjii ponovo propustiti šansu da u Vašingtonu i širom SAD izgradimo dubok temelj našeg prisustva”, rekao je ambasador za Tanjug u novoj zgradi ambasade, u veoma važnom vašingtonskom istorijskom zdanju, na manje od jedne milje od Bele kuće.

Đurić je naveo da ljudi srpskog porekla, ne samo Srba, već i svih sa našeg područja, ima više od milion, kao i da su svi oni dragocen resurs za unapređenje saradnje naše dve zemlje.

“Oni predstavljaju riznicu znanja i kapitala, mogućeg ulaganja u našu zemlju”, kazao je Đurić i podsetio da je skup organizovan kao odraz jasnog mandata dobijenog od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da rade na ponovnom povezivanju matice i srpske dijaspore – iseljeništva, rasejanja.

“U Vašingtonu u prestižnom Konrad hotelu prvi put, možda i posle i više od dve decenije, u organizaciji ambasade Srbije uz podršku predsednika i vlade, pravimo veliko okupljanje Srba Amerikanaca – predstavnika srpskih organizacija iz čitave Amerike, uglednih pojedinaca i uz učešće predstavnika američkog političkog establišmenta”, naveo je Đurić.

“Radujem se jer će skup biti prilika da se ponovo zbližimo sa ljudima koji su naša braća i sestre – Srbima Amerikancima kojima je do naše otadžbine veoma stalo, često ne manje nego nama koji domicilno u njoj živimo“, kazao je Đurić i naglasio da upravo zato tim ljudima treba pružiti priliku da sa svojom maticom imaju vezu kakvu zaslužuju.

Đurić je podsetio da Srbi u SAD imaju 136 crkava – svojih srpskih pravoslavnih hramova.

„Kada bi samo sve te crkvene opštine redovno komunicirale i kada bi i njihovi članovi redovno komunicirali sa svojim izarbanim predstavnicima glas sprske zajednice bi se daleko snažnije čuo u američkom potičkom životu“, rekao je Đurić.

Naglasio je da im je cilj da postignu ono što su ovde postigli narodi koji imaju daleko veće tradicije u lobiranju i umrežavanju.

“Učimo od Jevreja, Grka, Jermena, od mnogih drugih koji su to započeli mnogo ranije. Zato sada sa ponosom ističemo da ćemo 18. februara okupiti mnoštvo Srba Amerikanaca i njihovih organizacija sa jednim ciljem, jednom idejom, jednim uvrenjem da radimo na jačanju srpske pozicije u Vašingtonu”, naveo je ambasador.

Podsetio je da se mnogo toga promenilo pre 30 i više godina kada su srpski iseljenici bili ti koji su vukli za rukav naše predstavnike vlasti i državnih organa.

Dodao je i da je 90-ih godina ta konekcija bila prekinuta.

„Sada ćemo ponovo pokucati na njihova vrata i kucamo svakog dana i tražimo od njih da se ponovo angažujemo i da ponovo postanemo jedno u plitičkom smislu kada je reč o zastupanju srpskih intreresa“, rekao je Đurić za Tanjug tokom posete ministra Ivice Dačića Vašingtonu.

Ambasaor je naveo da zahvaljuje svima njima na trudu i tome što nisu odustali od svoje otadžbine, te da se nada da će ovaj skup biti pozitivna slika nove srpske inicijative, kolektivne, zajedničke, ujedinjene inicijative bez obzira na ideološke, regionalne i sve druge razlike.

Đurić je naglasio da se zajednički može mnogo toga uraditi i postići i da zato želi da 18. februar bude praznik srpskog okupljanja u Vašingtonu i da preraste u tradciju.

Davidu Vujiću, nagradu “Majka Srbija” uručiće ambasador Đurić i Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

Nakon uvodnog dela uslediće paneli posvećeni kulturi i prosveti i jačanju kulturno-prosvetnih veza matice i dijaspore, potom će se razgovorati o ekonomiji i unapređenju ekonomskih veza. Završni palel biće posvećen filantropiji.

Skup „Jačanje veza – srpska dijaspora u SAD” počinje večeras na Univerzitetu Džordž Vašington u Džek Morton holu, koktelom u organizaciji Ambasade Srbije i Kanclarije RS, a potom će uslediti besplatna projekcija filmova „Strahinja Banović“ i „Sladoled“ koji su prikazani i na brojnim prestižnim svetskim festivalima poput onih u Parizu, Moskvi, Karlovim Varima, Pinđau, Kairu, Sevilji, Monpeljeu, Solunu, Haifi, Trstu, Palm Springsu, Albukerkiju, Ostinu …

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar