Vašington: Zašto bezbednosne snage nisu stigle na vreme?

VAŠINGTON – Krvavi haos koji je nastao u Kongresu kada su pristalice Donalda Trampa upale pošto su probile policijski kordon koji je trebalo da zaštiti Kapitol hil i zaustavi katastrofu koja je usledila i u kojoj je stradalo četiri osobe.

„Osvajanje“ Kapitola, doma Senata i Predstavničkog doma, predstavlja jedan od najvećih propusta u novijoj američkoj istoriji, rekli su sadašnji i bivši predstavnici zakona, preneo je Rojters.

Događaji kao što je inauguracija novog predsednika uključuju nedelje pripreme, dok se znatno manje pažnje poklanja zaštiti Kongresa u vreme dok se potvrđuju elektorski glasovi država, dodali su američki zvaničnici.

Do nereda je došlo iako se znalo da bi moglo da bude potencijalnog haosa tvrdokornih pristalica Donalda Trampa, koji su bili „zapaljeni“ Trampovim tvrdnjama da su izbori pokradeni u korist budućeg predsednika Džoa Bajdena, ocenjuje Rojters.

Oko zgrade Kongresa je bilo oko 2.000 policajaca, što je uobičajna brojka koja pokriva površinu od okolnih 500.000 kvadratnih metara.

Zbog razloga koji su ostali nejasni do danas, ostale oružane snage SAD, kojih ima mnogo više od 2.000, nisu stigle na vreme, štaviše, kasnile su nekoliko sati, dok su za to vreme demonstranti vršljali Kongresom, navodi Rojters.

Kapitol je na par minuta hoda odakle je Tramp držao govor protiv izbora neposredno pre nego što su počeli neredi, rekavši da je glasanje bilo „silovit napad na našu demokratiju“, a tom prilikom ih je zamolio da dođu do Kapitola u „maršu za spas Amerike“.

Brojanju elektorskih glasova, koje nikada nije bilo sporno, prethodile su pretnje na društvenim mrežama, koje su ukazivale da bi ekstremni Trampovi simpatizeri mogli da naprave haos.

Uprkos najavama o mogućoj opasnosti, policija Kapitola nije tražila unapred pomoć od ostalih federalnih službi, kao što je Ministarstvo za unutrašnju bezbednost, prema tvrdnji neimenovanog zvaničnika.

Što se tiče Nacionalne garde, koju je pozvala gradonačelnica Vašingtona, pripadnici ove službe su mobilisani tek sat vremena nakon što su demonstranti probili policijske barikade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.