U trendu

Vatikan: Još jedna smena u skandalu sa finansijama

VATIKAN – Vatikan je saopštio da će švajcarski advokat Rene Brilhart, šef Borda direktora Službe za informacije o finansijama Vatikana, sutra biti smenjen, a on navodi da je podneo ostavku.

Odlazak Brilharta, koji je na toj funkciji bio pet godina, rezultat je skandala oko policijske racije u njegovim kancelarijama 1. oktobra.

U saopštenju Vatikana se navodi da će on napustiti položaj sutra, na kraju mandara, i da je papa Franja preduzeo korake za imenovanje njegovog naslednika.

Posle tog saopštenja, Brilhart je Rojtersu izjavio da je dao ostavku.

Nakon policijske racije 1. oktobra pet zaposlenih u Vatikanu hitno je suspendovano, uključujući direktora Službe za informacije o finansijama Tomaza di Rucu.

Domeniko Đani, dugogodišnji šef obezbeđenja Vatikana i papin lični telohranitelj, dao je ostavku dve nedelje kasnije zbog curenja informacijama.

Služba za informacije o finansijama je negirala da je uradila nešto nezakonito, dok je državni sekretra Vatikana, kardinal Pjetro Parolin, prošlog meseca priznao da posao nije bio transparentan i obećao da će biti rasvetljen.

Papa Franja bi trebalo da imenuje Brilhartovog naslednika kada se vrati iz posete Tajlandu i Japanu, 26. novembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.