Vatikan: Papa Pavle VI i nadbiskup Romero od danas sveci

VATIKAN – Papa Franja će danas za svece proglasiti dve „najvažnije i najosporovanije ličnosti“ Katoličke crkve u 20. veku – papu Pavla Šestog i salvadorskog nadbiskupa Oskara Romera, piše AP.

Pavle Šesti poznat je po tome što je, nakon što je postao papa 60-ih godina prošlog veka, uveo služenje liturgije na narodnom, umesto na latinskom jeziku, i što je unapredio odnose sa ljudima drugih vera i uveo praksu da pape putuju po svetu.

AP podseća da je on, međutim, u enciklici iz 1968. godine, potvrdio protivljenje Vatikana kontracepciji, čime je ojačao konzervativne, a udaljio napredne snage u Rimokatoličkoj crkvi.

Nadbiskup Oskar Romero poznat je po tome što je ostao uz narod Salvadora i osuđivao siromaštvo, društvenu nepravdu, ubistva i mučenja. Njega su 1980. godine ubili pripadnici desničarskih „eskadrona smrti“ tokom mise u bolničkoj kapeli.

Konzervativni prelati u Latinskoj Americi, međutim, smatraju da bi eventualno povezivanje Romera s „teologijom oslobođenja“ ojačalo taj pokret u Katoličkoj crkvi koji smatra da Isusovo učenje od svojih sledbenika zahteva da se bore za socijalnu i ekonomsku pravdu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike