Vatikan podigao optužnice protiv pet osoba

Vatikansko pravosuđe podiglo je danas optužnice protiv pet osoba za “zločinačko udruživanje” i krađu i objavljivanje poverljivih dokumenata o malverzacijama u Svetoj stolici, javile su svetske agencije.

Vatikan je saopštio da je pravosuđe obavestilo “optužene i njihove advokate” i dodalo da će prvo ročište biti održano 24. novembra.

Među optuženima su dva novinara, što je prvi put da Vatikan podiže optužnicu protiv predstavnika medija.

Knjige dvojice novinara i poznavalaca prilika u Vatikanu Đanluiđija Nucija i Emilijana Fitipaldija objavljene su nedavno, a poverljivi dokumenti su poslužili kao izvor za te knjige.

Nucijeva knjiga “Trgovci u hramu” (“Merchants in the Temple”) govori između ostalog o pogrešno usmerenim donacijama, nestanku miliona evra prikupljenih rentiranjem i pohlepnim sveštenicima.

Fitipaldi, autor “Pohlepe” (Avarice), tvrdi da je fondacija koja je osnovana kako bi podržala dečju bolnicu, platila 200.000 evra za renoviranje stana drugog čoveka u Vatikanu Tarčizija Bertonea, kao i da su pare donirane za pomoć siromašnima otišle na troškove upravljanja Vatikanom.

Optužnice su podignute protiv te dvojice novinara, kao i protiv španskog prelata bliskog organizaciji Opus Dei, Luisija Angela Valehoa Balde i Italijanke Frančeske Imakolate Šauki koji su osumnjičeni da su novinarima predali poverljive tekstove. Optužnica je podignuta i protiv još jednog saradnika španskog prelata Nikole Majo.

(Beta)

Ostavite komentar