najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vatikan spreman da otvori svoju arhivu o diktaturi u Argentini

Vatikan je spreman da otvori svoju arhivu o periodu vojne diktature u Argentini od 1976. do 1983. godine, što bi moglo dovesti do novih saznanja o nestalima, saopštio je danas portparol Svete stolice.

Rad na uredjenju arhive odvija se normalno i mogao bi biti okončan tokom narednih meseci, izjavio je otac Federiko Lombardi.

“Nakon toga, treba naći pravi trenutak za otvaranje u skladu sa odlukama argentinske nadbiskupske konferencije”, dodao je on.

Lombardi je rekao da Vatikan nastoji da odgovori specifičnim zahtevima pravne i humanitarne prirode.

Argentina će u četvrtak obeležiti 40 godina od državnog udara nakon kojeg je vlast u zemlji preuzela vojna hunta.

Vatikanske arhive sadrže izveštaje papskih nuncija u Buenos Ajresu, kao i podatke o politici hunte, sudskim postupcima, hapšenjima i nestancima. 

Nadbiskupi u Argentini imali su podeljene stavove o diktaturi, a veliki deo njih podržavao je vojnu huntu, nasuprot ekstremno levičarskom delu klera. 

Horhe Bergoljo, sadašnji poglavar rimokatoličke crkve, koji tada nije bio nadbiskup, nastojao je da se distancira od vojne hunte i, prema svedočenjima nakon njegovog izbora za papu, pružao je podršku protivnicima diktature, bez obzira da li su bili vernici ili ne.

Tokom diktature u Argentini oko 30.000 ljudi je nestalo, a članovi njihovih porodica, medju kojima su i aktivistkinje nevladine organizacije Bake sa Majskog trga, traže od pape da im pomogne u rasvetljavanju sudbine njihovih najmilijih.

Luis Badilja, ekspert Radio Vatikana, ocenio je da je odluka o otvaranju arhive o tom periodu od istorijskog značaja za celu Latinsku Ameriku.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike