U trendu

Vatiliks: Jedan sveštenik osudjen, dva novinara oslobodjena u Vatikanu

Sud u Vatikanu oslobodio je dvojicu italijanskih novinara optužbi za odavanje poverljivih informacija o finansijama Svete stolice, a jedan sveštenik i članica finansijske komisije osudjeni su na zatvorske kazne.

Novinari Djanluidji Nuci i Emilijano Fitipaldi oslobodjeni su pošto se sud proglasio nenadležnim, a španski sveštenik i upravnik vatikanske finansijske komisije, monsinjor Anhel Valjeho Balda osudjen je na 18 meseci zatvora.

Konsultantkinja Frančeska Šauki, takodje članica vatikanske komisije, osudjena je na uslovnu zatvorsku kaznu od 10 meseci.

Tim presudama okončana je afera koja mesecima potresa Svetu stolicu, najviše zbog odluke o pokretanju postupka protiv novinara, koju je odobrio i papa Franja.

Sud nije usvojio zahtev tužilaštva da Šaukijeva bude osudjena na tri godine i devet meseci zatvora, a Balda na tri godine i jedan mesec, kao ni zahtev da Nuci dobije uslovnu osudu.

Balda, koji je u ponedeljak pušten na slobodu posle nekoliko meseci provedenih u pritvoru, ponovo će morati u zatvor, a na presudu ima pravo da se žali.

Afera je počela u novembru prošle godine, kada su Balda i Šaukijeva uhapšeni zbog predavanja poverljivih dokumenata o finansijama Svete stolice Nuciju i Fitipaldiju.

Ta dokumenta poslužila su dvojici novinara da napišu knjige „Put krsta“ (Via Crucis) i „Škrtost“ (Avarizia), u kojima tvrde da je bivši državni sekretar Vatikana, kardinal Tarčizio Bertone, koristio novac iz vatikanskog fonda za bolesnu decu kako bi sebi izgradio luksuzni stan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar