U trendu

Vazdušni udari na Islamsku državu promenili mapu Iraka

Koalicija predvodjena SAD izvela je pre dve godine prve vazdušne napade na položaje Islamske države, ulazeći u dublju fazu intervencije koja je dramatično promenila borbu protiv te ekstremističke organizacije u Iraku, navodi agencija Asošiejted pres.

Od tada više od 9.400 vazdušnih udara koalicije omogućilo je iračkim snagama da polako povrate gradove i infrastrukturu.

Medjutim borba, koja se i dalje vodi uglavnom iz vazduha, takodje je sravnila s zemljom čitava naselja, raselila milione ljudi i promenila mapu Iraka.

Koalicija predvodjena SAD procenjuje da je od početka bombardovanja 8. avgusta 2014. godine, Islamska država izgubila 40 odsto teritorije koju je nekada kontrolisala u Iraku.

Prvi vazdušni udari koalicije podstaknuti su napretkom Islamske države iz Mosula nekoliko nedelja posle nasilja te terorističke organizacije širom Iraka.

Trodnevni vazdušni napadi usporili su napredak Islamske države ka Irbilu i kurdske snage su preuzele bazu.

Dve godine kasnije, borba protiv Islamske države napredovala je zapadno preko reke Tigar u provinciji Niniva.

„Neću dopustiti da Sjedinjene Države budu uvučene u borbu u još jednom ratu u Iraku“, rekao je američki predsednik Barak Obama kada je 2014. odobrio vazdušne napade u Iraku.

On je dodao da se „američke borbene trupe neće vratiti u Irak zbog borbe“.

Pentagon je u petak, 5. avgusta saopštio da će oko 400 američkih vojnika biti rasporedjeno južno od Mosula u vazdušnu bazu Kajara kako bi pomogli u operaciji za preuzimanje kontrole nad drugim najvećim gradom u Iraku.

Agencija AP navodi da su oni medju 560 dodatnih vojnika koji će, po Obaminom odobrenju, biti poslati u misiju u Irak.

Pentagon je saopštio da u Iraku ima oko 3.800 pripadnika američkih snaga, ne uključujući stotine onih koji su na privremenoj dužnosti i nisu uključeni u zvaničan broj.

Kako navodi Pentagon, 55 civila je poginulo u Iraku i Siriji od početka borbe protiv Islamske sržave.

Medjutim, organizacije za ljudska prava i humanitarne grupe insistiraju da je broj civilnih žrtava u velikoj meri potcenjen.

Američka nevladina organizacija Ervors (Airwars) procenjuje da je najmanje 1.568 civila poginulo u akciji koalicije.

Više od 3,2 miliona Iračana širom zemlje i dalje je raseljeno, navodi Medjunarodna organizacija za migracije (IOM).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.