U trendu

Vazdušni udari saudijske koalicije na aerodrom u Sani

KAIRO – Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom koja se bori u Jemenu izvela je danas vazdušne napade na međunarodni aerodrom u jemenskoj prestonici Sani koji kontrolišu pobunjenici Huti, ali prethodno je pozvala civile da se evakuišu, javili su državni mediji.

Koalicija je pozvala radnike međunarodnih i humanitarnih organizacija na aerodromu da se odmah evakuišu jer su pokrenute „pravne mere operativnog suočavanja sa pretnjom“, objavili su državni mediji u Jemenu, prenosi Rojters.

Koalicija je saopštila da je ukinula zaštitu sa određenih lokacija na aerodromu i potom izvršila udare na „legitimne vojne ciljeve“.

„Operacija dolazi kao odgovor na pretnje i korišćenje aerodromskih objekata za pokretanje prekograničnih napada“, navodi se u saopštenju.

Tokom sedmogodišnjeg sukoba, snage proiranskog pokreta Huti slale su bespilotne letelice i ispaljivale projektile na Saudijsku Arabiju, a koalicija predvođena Saudijskom Arabijom uzvraćala je vazdušnim udarima unutar Jemena.

Koalicija je u nedelju saopštila da je uništila dron lansiran sa aerodroma i usmeren na civile na saudijskom aerodromu Kralj Abdulah u Džizanu, nedaleko od granice s Jemenom.

Koalicija je takođe saopštila da je izvela vojnu operaciju na aerodromu u Sani s ciljem da uništi radionice i skladišta za dronove i drugo oružje, ali je prethodno pozivala civile da napuste područje napada.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom je intervenisala u Jemenu 2015. godine nakon što su Huti zbacili i proterali međunarodno priznatu vladu iz glavnog grada Sane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.