U trendu

VB, Francuska i Nemacka za istragu o iranskim dronovima

NJUJORK – Velika Britanija, Francuska i Nemačka pozvale su danas na istragu Ujedinjenih nacija zbog optužbi da je Rusija koristila bespilotne letelice iranskog porekla za napad na Ukrajinu.

U pismu koje su potpisali njihovi izaslanici u UN, grupa tri evropske države poznata kao E3 podržala je poziv Ukrajine na takvu istragu, tvrdeći da je upotrebom dronova prekršena Rezolucija 2231 Saveta bezbednosti UN, kojom se podržava nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015.

Ukrajina tvrdi da je Rusija koristila iranske dronove „shahed-136“ municiju koja krstari ka svojoj meti pre nego što padne velikom brzinom i detonira pri udaru.

Teheran negira da je isporučio dronove Moskvi, a Rusija poriče da su njene snage koristile iranske bespilotne letelice za napad na Ukrajinu.

„Pozdravili bismo istragu Sekretarijata UN odgovornog za praćenje sprovođenja Rezolucije 2231 i spremni smo da podržimo rad Sekretarijata u sprovođenju njegove tehničke i nepristrasne istrage“, navodi se u pismu tri evropske zemlje.

Napominje se da generalni sekretar UN Antonio Gutereš tradicionalno dvaput godišnje, u junu i decembru, izveštava Savet bezbednosti o primeni rezolucije iz 2015. godine, a svaka procena o dronovima u Ukrajini verovatno bi bila uključena u taj izveštaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.