U trendu

VB osudila odluku RUS o pasošima za Ukrajince iz Donjecka

LONDON – Zvaničnici Velike Britanije kritikovali su danas odluku Rusije da pojednostavi procedure za Ukrajince koji žive u Donjecku i Lugansku prilikom dobijanja ruskih pasoše, saopšteno je na sajtu Forin ofisa.

„Velika Britanija osuđuje odluku predsednika Rusije Vladimira Putina da potpiše dekret o olakšavanju ukrajinskim građanima koji žive u područjima koje ne kontroliše ukrajinska vlada na istoku zemlje da dobiju ruske pasoše“, izjavio je portparol britanskog Forin ofisa, preneo je TAS S.

Ovaj korak je poslednji u šablonu ruskog ponašanja kojim se ugrožavaju bezbednost i suverenitet Ukrajine i podriva njen teritorijalni integriteti, rekao je diplomata.
I Evropska unija ocenila je danas da odluka Rusije da pojednostavi procedure izdavanja ruskih pasoša Ukrajincima koji žive u Donjecku i Lugansku predstavlja napad na suverenitet Ukrajine.

U saopštenju EU se ističe da trenutak donošenja ove odluke neposredno posle izbora u Ukrajini, „pokazuje nameru Rusije da destabilizuje Ukrajinu i pogorša konflikt“.

U saopštenju se iznosi očekivanje da će se Rusija uzdržati od akcija koje su protiv Sporazuma iz Minska, preneo je Rojters.

Odluku Rusije osudile su i Nemačka i Francuska navodeći da je ona suprotna neophodnom smirivanju tenzije i duhu i cilju Minskih sporazuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.