U trendu

VDM kritikuje Dodika i Šmita

SARAJEVO – Savet Evropske unije danas je usvojio zaključke kojima osuđuje blokadu institucija Bosne i Hercegovine i nedostatak napretka, a Veće za demokratizaciju u svom reagovanju kritikuje srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, ali i visokog predstavnika Kristijana Šmita za kojeg kažu da je „prebacio teret“ na lokalne vlasti.

Nazivajući taj potez „neverovatno neodgovornim“, Šmitu su zamerili i što, kako navode, „ignoriše“ sistematsko podrivanje institucija koje su zadužene za zaštitu ustavnog poretka BiH.

Iz ovog veća, kako prenosi sarajevska N1 tv, kažu da Savet EU nije tretirao bezbednosnu pretnju koju „Milorad Dodik predstavlja za sigurno i zašticeno okruženje“.

Navodi se da je Savet EU na sastanku u Luksemburgu potvrdilo podršku izvršnom mandatu misiji EUFOR-a u BiH, kao i da je izrazilo “nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi BiH, kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

”Također su pozvali političke lidere da se uzdrže od provokativne i razdorne retorike i delovanja, uključujući dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta zemlje, pozivajući ih da ulože napore u ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtevu BiH za članstvo u EU.

Iz Veća za demokratizaciju politika smatraju kako se radi o uobičajenoj izjavi i da u trenutnim okolnostima ona predstavlja neprihvatanje stvarnosti onakvom kakva jeste.

Podsetili su da je prilikom razdvajanja funkcija Specijalnog predstavnika EU od Ureda visokog predstavnika u martu 2011, Savet EU pored postojećih obaveza iz mandata EUFOR-a usvojilo i restriktivne mere koje se odnose na pretnje koje dolaze od onih koji, kako navode, „podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodnu osobnost BiH, kao i one koji predstavljaju ozbiljnu pretnju sigurnosti u BiH ili podrivaju Dejtonski mirovni sporazum i njegove anekse“.

“Savet Evroske unije propustilo je priliku da pošalje jasnu poruku Miloradu Dodiku i drugima u Bosni i Hercegovini, da ne spominjemo provođenje konkretne akcije u smislu odgovornosti koja je tražena od NATO-a pre sedamnaest godina”, navode iz ovog veća, prenela je sarajevska N1 tv.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.