U trendu

Većina Britanaca bi danas, ipak, da ostane u EU

Kada bi danas bio održan referendum o istupanju Britanije iz Evropske unije, 52 odsto Britanaca bi se opredelilo za – ostanak u tom bloku, pokazuju rezultati najnovije ankete, koja je sprovedena u danu u kojem je britanska premijerka Tereza Mej održala govor o odnosima te zemlje i Unije nakon Bregzita.

Anketu su juče sproveli britanski „Indipendent“ i institut BMG Riserč, uoči početka govora premijerke Mej u Firenci.

„Rezultati istraživanja pokazuju da većina Britanaca sada smatra da bi zemlja trebalo da ostane u EU, nakon što su višenedeljni zastoj u pregovorima sa Briselom i podele u britanskoj vladi izneli na videlo svu kompleksnost istupanja“, navodi londonski list.

Najnovije istraživanje javnog mnjenja, sprovedeno među više od 1.400 odraslih Britanaca, pokazuje da 52 odsto ispitanika podržava ostanak zemlje u sastavu Unije, dok je 48 odsto njih za izlazak iz tog bloka.

„Indipendent“ konstatuje da je porastao broj Britanaca koji su ipak za ostanak u EU, jer je pre dva meseca, prema istraživanju tada sprovedenom, 50 odsto ispitanika bilo za ostanak, a isto toliko procenat je bio za povlačenje iz EU.

Francuski „Ekspres“ ocenjuje da su višemesečni složeni i neuspešni pregovori pokolebali Britance i naveli ih da se zapitaju da nisu možda pogrešili kada su na referendumu u junu prošle godine glasali za napuštanje EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)