Većina Nemaca ne bi branila NATO saveznika u ratu sa Rusijom

Podrška NATO u Nemačkoj raste, kao i u drugim evropskim zemljama, ali bi u eventualnom konfliktu sa Rusijom samo manjina Nemaca podržala odbranu zemlje partnera, pokazalo je novo američko istraživanje.
NATO u poslednje vreme prolazi kroz težak period. SAD, najmoćnija članica organizacije sa novim liderom Donaldom Trampom optužila je NATO da je „zastareo“. Novi američki predsednik nagovestio je i da favorizuje tešnje odnose sa Rusijom.

Ipak, pravac se promenio i Tramp više ne misli da je NATO zastareo i tvrdi da je ta organizacija „bedem medjunarodnog mira“, piše Euraktiv Nemačka.

U medjuvremenu se u Evropi povećavaju budžeti za odbranu a uloga NATO dobija novi strateški značaj i na današnjem samitu u Briselu Alijansa će pokušati da povrati staru slavu. 

Nova studija Istraživačkog centra Pju (Pew), koja je obuhvatila gradjane evropskih zemalja, SAD i Kanade, pokazala je da se „imidž NATO popravlja sa obe strane Atlantika“.
 
Najveću podršku NATO ima u Poljskoj i Holandiji gde ga odobrava po 79 odsto ispitanika.

Nemačka je treća po podršci a slede Kanada, SAD, Britanija, Francuska i Španija, pokazuju rezultati istraživanja američkog tink-tenka.

Razlike u mišljenjima izmedju gradjana Evrope i SAD uočavaju se medjutim kada je reč o delovima političkog spektra koji podržava NATO.

Sa ove strane Alantika, NATO najveću podršku uživa medju konzervativcima dok Alijansu u SAD snažnije podržavaju levica i liberali.

U vreme kada je u Evropi uloga vojnog elementa u bezbednosnoj politici veća, autori istraživanja pokušali su da utvrde i koliko je snažna solidarnost u NATO.

Rezultati pokazuju da je Nemačka spremna da podrži vojnu intervenciju NATO manje od drugih zemalja.

Samo 40 odsto ispitanika podržalo bi pružanje vojne podrške partneru u „ozbiljnom vojnom konfliktu“ sa Rusijom.

Medjutim, u svih sedam evropskih zemalja obuhvaćenih istraživanjem i Kanadi postoji konsensus da bi se u takvom sukobu trebalo osloniti na SAD.

Uprkos kontradiktornim signalima od Trampove izborne pobede naovamo, 65 odsto nemačkih ispitanika veruje da bi američka vlada poštovala svoje obaveze u hipotetičkom ratu sa Rusijom.

Čak i u Španiji, u kojoj je podrška NATO najmanja, 70 odsto anketiranih veruje da bi Amerikanci pritekli u pomoć Alijansi.

Današnji samit NATO u Briselu biće prvi na kome će biti Tramp a prvi put kao članica učestvuje i Crna Gora čiji se formalni prijem očekuje početkom juna.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike