U trendu

Velika Britanija poziva EU da uvede strože sankcije Rusiji

Velika Britanija je danas pozvala EU da sledi SAD i uvede strože sankcije Rusiji zbog optužbi da je Moskva otrovala bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sereja Skripalja.

U prvom govoru u SAD od stupanja na dužnost ministra spoljnih poslova Velike Britanije, Džeremi Hant je rekao da EU treba da izvrši procenu svojih sankcija Moskvi i obezbedi da „stoji rame uz rame sa SAD“, navodi Asošiejted pres.

„Naravno da moramo da imamo odnose s Moskvom, ali moramo da budemo i otvoreni: spoljna politika Rusije pod predsednikom Vladimirom Putinom učinila je svet opasnijim mestom“, rekao je Hant na američkom Institutu mira.

Njegovo današnje obraćanje usledilo je šest nedelja posle samita NATO u Briselu, na kojem je predsednik SAD Donald Tramp kritikovao evropske saveznike zbog izdvajanja za odbranu i u jednom trenutku doveo u pitanje vrednost same alijanse.

Tramp je potom tokom sastanka s Putinom u Helsinkiju izrazio sumnju u tvrdnje američkih obaveštajnih agencija da je Rusija pokušala da utiče na birače tokom predsedničkih izbora u SAD 2016, da bi kasnije rekao da je to bio lapsus.

London optužuje Moskvu da stoji iza trovanja Skripalja i njegove ćerke nervnim agensom, 4. marta u engleskom gradiću Solsberiju. Njih dvoje su se u medjuvremenu oporavili, a Kremlj oštro odbacuje optužbe da je umešan u taj slučaj.

Zbog tog slučaja trovanja, Trampova administracija je ovog meseca uvela nove sankcije Rusiji koje se odnose na ograničenja izvoza. To su poslednje u nizu američkih sankcija Rusiji, uvedenih zbog, kako navodi Vašington, kršenja ljudskih prava, mešanja u izbore u SAD i vojne agresije u Ukrajini i Siriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.