U trendu

Velika Britanija šalje EU poslednju ponudu za sporazum o Bregzitu

Britanski premijer Boris Džonson poslaće danas, kako je rekao, „poslednju ponudu“ za sporazum o Bregzitu Evropskoj uniji iz koje Britanija treba da izadje za manje od mesec dana.

Džonson je rekao da je predlog „fer i razumni kompromis“. Medjutim verovatno će naići na skepticizam vodja EU koji sumnjaju da Velika Britanija ima primenljiv plan da se izbegnu granične kontrole izmedju članice EU Irske i britanske Severne Irske, prenosi AP.

Britanska vlada saopštila je da će predlozi biti poslati Briselu danas posle završetka godišnje konferencije Konzervativne partije u Mančesteru. Džonson je rekao da će odustati od pregovora ako EU odbije da razmatra britanski predlog.

Britanski list Telegraf piše da će Džonson danas obelodaniti svoj radikalni novi plan za Bregzit sa dve granice, prema kome bi Severna Irska ostala u posebnom odnosu sa Evropskom unijom do 2025.

Prema planu, čije su glavne crte poslate glavnim EU gradovima juče, Britanija će prihvatiti da je potrebna regulatorna granica izmedju Velike Britanije i Severne Irske u Irskom moru na četiri godine, i carinske provere izmedju Severne Irske i Republike Irske, piše britanski list.

Prema Telegrafu novi plan predlaže da Severna Irska ostane u regulatornoj zoni sa EU za hranu, poljoprivredne i industrijske proizvode do 2025. EU je ranije odbacivala svaki predlog koji sadrži vremensko ograničenje.

Taj britanski predlog kojim bi se zamenio takozvani „bekstop“, kako se očekuje naići će na oštro protivljenje vodja EU od kojih će se tražiti da daju Velikoj Britaniji široka izuzeća od carinskih propisa Unije da bi se olakšala carinska granica u Severnoj Irskoj.

Otvorena granica podržava istovremeno lokalnu privredu i mirovni proces Severne Irske. Medjutim Britanci koji su za Bregzit protive se odredbi o bekstopu zato što bi time Velika Britanija ostala čvrsto vezana za EU trgovinske propise da bi se izbegle carinske provere, čime bi se ograničila sposobnost zemlje da sklapa nove trgovinske sporazume širom sveta.

Džonson je rekao kasno sinoć da ubedjivanje EU da postigne sporazum neće biti lako ali da misli da može biti postignut na vreme za ključni samit evropskih vodja u Briselu, 17. i 18. oktobra.

„Ostvarili smo ogroman napredak i iskreno se nadam da ćemo tokom narednih nekoliko dana stići dotle“, rekao je on na prijemu na konferenciji Konzervativaca.

Džonson je rekao da Velika Britanija može da se nosi sa bilo kakvim teškoćama koje bi mogle da nastanu ako izadje iz EU bez sporazuma, što bi značilo da se smesta uvode carinske provere i druge barijere izmedju Britanije i EU, njenog najvećeg trgovinskog partnera.

Medjutim britanski poslanici i kompanije smatraju da bi poremećaji bili znatni, i da bi priliv robe u Britaniju preko Lamanša do njene glavne luke Dover bio prepolovljen. Mnogi poslanici žele da spreče izlazak iz EU bez dogovora i usvojili su zakon kojim se nalaže vladi da traži odlaganje Bregzita ako ne može da dobije sporazum do 19. oktobra. Džonson insistira da neće tražiti odlaganje.

Britanija treba da izadje iz EU 31. oktobra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar