U trendu

Velika Britanija traži bezbednosno partnerstvo s EU posle Bregzita

Velika Britanija planira da nastavi da doprinosi odbrambenim operacijama EU i da dogovori zajedničku spoljnu politiku s Unijom posle Bregzita, navodi se u najnovijem dokumentu britanske vlade koji još nije objavljen.

Kako navodi Bi-bi-si (BBC), u tom dokumentu će pisati da će Velika Britanija ponuditi Evropskoj uniji „duboko bezbednosno partnerstvo“ u borbi protiv terorizma, sajber kriminala i ilegalne imigracije, i da će se obavezati na saradnju prilikom uvodjenja sankcija drugim državama.

Reč je o najnovijem u nizu dokumenata kojima se definišu ciljevi britanske vlade u pregovorima o izlasku iz Evropske unije.

Britanska vlada tražiće novo, dublje partnerstvo u odnosu na postojeće dogovore s trećim zemljama, i obećaće korišćenje „imovine, sposobnosti i uticaja“ Velike Britanije u bezbednosnim operacijama.

U pismu kojim je 29. marta formalno pokenula proces dvogodišnjih pregovora o Bregzitu, britanska premijerka Tereza Mej je upozorila da će neuspeh u postizanju dogovora oko Bregzita značiti da će „saradnja u borbi protiv kriminala i terorizma biti oslabljena“.

Velika Britanija ima najveći vojni budžet u EU i uz Francusku je jedna od dve članice tog bloka koje su stalne članice Saveta bezbednosti UN.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džoson rekao je da je „Evropska unija prethodnih godina pomogla ostvarenju najvažnijih spoljnopolitičkih ciljeva, od dovodjenja Irana za pregovarački sto, do ujedinjavanja kao odgovora na agresiju Rusije u Ukrajini“.

„Mi želimo da se ta uloga EU nastavi i kada mi izadjemo (iz nje)“, kazao je Džonson.

On je dodao da je posvećenost Velike Britanije evropskoj bezbednosti „nesmanjena“.

Velika Britanija je prethodno upozorila da EU ne bi smela da duplira ulogu koju NATO ima kao glavni stub bezbednosti u Evropi, prenosi BBC.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar